Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

НБУ пропонує змінити механізм виплат переселенцям

23.11.2016

Директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Сергій Шацький ініціює зміну регламенту виплат внутрішньо переміщеним особам. Про це повідомляє «Фінансовий клуб».

НБУ пропонує дозволити переселенцям використовувати платіжні картки Ощадбанку в мережі терміналів і банкоматів усіх українських банків, а не тільки в мережі Ощадбанку.

«На жаль для себе, самі нещодавно виявили, що картки Ощад випускає з урізаним функціоналом. Покликаючись на постанову Кабміну, у якій написано, що картки для виплат пенсіонерам-переселенцям працюють тільки в мережі АТМ Ощад. Сам текст постанови з нами не погоджували. Завтра мають піти листи на обох (Ощадбанк і Кабмін – ред.), щоб змінити і відкрити картки для POS та інших мереж», – заявив Сергій Шацький.

Заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн відреагував на цю претензію так: «Це не Ощад випускає картки з урізаним функціоналом. Правильно буде сказати так: «Ощад випускає картки з режимом їх використання, який затверджено постановою уряду». Обмеження у використанні прописані саме там. Ми просто виконуємо це як банк-агент за цією програмою. Якщо ці правила змінять – будемо раді розширити функціонал картки».

Йдеться про постанову Кабміну № 167 від 14 березня 2016 року. Цим документом, зокрема, вносилися зміни до постанови Кабміну № 637 від 5 листопада 2014 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам». У документі в березні прописали, що «виплата пенсій зазначеним особам здійснюється виключно через рахунки й мережу закладів і пристроїв ПАТ «Державний ощадний банк України» (Ощадбанк)». Також через мережу банкоматів і POS-терміналів Ощадбанку виплачуються всі види соціальної допомоги та компенсацій, довічні державні стипендії, які призначені внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

Для ідентифікації отримувача пенсії, який є ВПО, здійснюється емісія платіжної картки, яка є одночасно пенсійним посвідченням, із зазначенням на ньому графічної та електронної інформації про власника і його електронний цифровий підпис.

Дискусія виникла через те, що екс-член НКЦБФР Анатолій Тютюн опублікував обурений пост про те, що його матері-переселенці видали пенсійне посвідчення на базі платіжної картки «Простір» (раніше – НСМЕП), і цією карткою не можна розрахуватися в POS-терміналах торгових мереж, в інтернеті або в банкоматах інших банків (тільки в мережі Ощадбанку).

Один із користувачів соцмережі процитував витяг із «Порядку емісії платіжних карток, які одночасно є пенсійними посвідченнями», затвердженого постановою ПФУ № 7–1 від 8 квітня: «Емісія електронних пенсійних посвідчень здійснюється на базі міжнародних платіжних систем та/або внутрішньодержавної національної платіжної системи».

На що Антон Тютюн відповів: «Питання не в типі картки, я це вже писав вище, а в режимі використання рахунку. Саме це обмежено цією постановою. Переселенці можуть оформити й оформляють будь-який вид карток в Ощадбанку. Але соціальні та пенсійні виплати зараховуються на окремий рахунок, згідно з вимогами постанови Кабінету міністрів».

ДЖЕРЕЛО