Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Найвища потреба населення Донбасу — медикаменти

15.12.2015

45% жителів Донецької й Луганської областей потребують медичних препаратів. Зараз, як і впродовж усього року військових дій, у дефіциті медикаменти першої необхідності. Про це повідомив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто на презентації оновленої Гуманітарної мапи Донбасу, що відбулося 15 грудня.

Серед найбільш затребуваних категорій медикаментів — кардіопрепарати (25%), препарати від тиску (23%) і заспокійливі (11%). А також антибіотики, противірусні, жарознижувальне, протиалергійні препарати, інсулін та інші. Ці медикаменти в дефіциті або реалізуються за завищеними цінами на непідконтрольних територіях.

«Розуміючи потребу жителів Донбасу, упродовж усього останнього року Штаб Ріната Ахметова надає адресну допомогу медикаментами, насамперед, дітям. Під нашим контролем усі поранені діти. 400 сімей із Донбасу, які виховують дітей із важкими хронічними захворюваннями, отримали інсулін, протисудомні та протиастматичні препарати завдяки програмі Штабу «Ліки дітям». Загалом понад 27 тисяч дорослих і дітей отримали адресну медичну допомогу на лікування та реабілітацію важких захворювань», — розповіла під час круглого столу координатор Штабу Римма Філь.

Водночас дані останнього дослідження Гуманітарної мапи показують, що за останній рік значно збільшився «запас міцності» — втричі скоротилося число тих, хто вважає своє становище нестерпним, і зросло число тих, хто вважає ситуацію непоганою — 2/3 усіх опитаних вважають, що «жити важко, але можна терпіти».

Соціологи КМІС вказують і на покращення гуманітарної ситуації. За минулий рік потреби у продуктах, медикаментах і побутових товарах скоротилися. У грудні 2015 року кожен третій вказав на дефіцит продуктів харчування (45% — груд.2014), кожен п’ятий — на дефіцит побутових товарів і предметів гігієни (38% — груд.2014). Якщо порівняти з вереснем, зменшилася потреба у крупах, консервах, борошні та макаронних виробах. Як і раніше, потрібні м’ясо, молочні продукти та фрукти.

На думку соціологів, зниження потреб відбулося в результаті ефективної роботи всіх волонтерів, міжнародних організацій та Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. «Останній рік люди виживають завдяки гуманітарній допомозі. Якщо ця допомога припиниться, дані Мапи відкотяться далеко назад», — впевнена Наталя Харченко, виконавчий директор КМІС.

«Дійсно, у жителів Донбасу дуже високий запас міцності. Але яким би не був цей запас, якщо не допомагати людям у важкий для них час, зникнуть і сили, і надія, — вважає Римма Філь. — Так, ми бачимо покращення ситуації в деяких містах. Але це ті міста, де активно й постійно надає допомогу Штаб Ріната Ахметова. Ті ж населені пункти, куди ми не можемо постійно приїжджати, відчувають величезні проблеми і труднощі з продуктами харчування й лікарськими препаратами. Тому ми, як і раніше, говоримо про те, що потреба в гуманітарній допомозі Ріната Ахметова залишається високою. І головне, залишається запит на найважливіше для наших земляків — на мир».

15 грудня на круглому столі «Гуманітарна мапа Донбасу: підсумки року та очікування мирних жителів» КМІС представив результати дослідження, яке було проведено на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ» 24 листопада — 5 грудня 2015. Методом телефонного інтерв’ю (CATI) було опитано 2113 респондентів віком понад 18 років. В опитуванні взяли участь жителі 30 найбільш нужденних міст Донецької та Луганської областей