Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Найскладніше було почати говорити на «болісні» теми»

11.10.2017

Щорічно 10 жовтня у всьому світі відзначають День психічного здоров'я. Він покликаний привернути увагу до психологічних проблем. Війна на Донбасі руйнує не тільки міста, вона приносить біль і страждання простим людям, які змушені жити під обстрілами. Одним зі свідків цих страшних подій став дев'ятирічний Сашко з Маріуполя. Після початку військового конфлікту хлопчик замкнувся в собі, панічно реагував на гучні звуки та прокидався ночами від страху. Впоратися зі стресом допоміг психолог проекту Гуманітарного штабу Ріната Ахметова «Психологічна допомога». У 11 областях України психологи, підготовлені Штабом, надавали підтримку сім'ям Донбасу.

Як пройшов процес психологічного відновлення, в інтерв'ю розповіла мама Сашка Людмила Закордонська.

– Що змусило вас звернутися по допомогу в Штаб?

– Проблеми у сина з'явилися після початку бойових дій на Донбасі. Однак мені врізався у пам'ять ранок 24 січня 2015 року, коли почався обстріл мікрорайону «Східний», оновилися обстріли. Того дня ми з сім'єю снідали, але раптом почули гучний звук. Подивившись у вікно, побачили, як на нас летять снаряди. Весь цей жах бачив і наш син. Через стрес з кожним днем ​​йому ставало дедалі гірше. На нервовому підґрунті Саша став дуже погано спати: часто прокидався вночі та кричав. Я бачила, як від страху він тремтів і покривався холодним потом. Пізніше у дитини почалися напади блювоти, які згодом тільки частішали... Від усього цього моє серце розривалося на частини! Ми не знали, куди бігти по допомогу. В цей час в Маріуполі не було жодного психологічного центру, який допоміг би нашій дитині. Наша сім'я багато чула про допомогу Ріната Ахметова, тому ми звернулися в Гуманітарний штаб.

– Розкажіть, як відбулася перша зустріч з психологом?

– Перші заняття почалися у вересні два роки тому. Враження від знайомства з фахівцем були дуже позитивними. Вже через тиждень ми побачили перші результати.

– У які моменти реабілітації було найскладніше?

– Найскладніше було почати говорити на «болісні» теми. Раніше нам здавалося, що якщо ми менше будемо спілкуватися з дітьми про війну, то вони зможуть швидше забути. Завдяки допомозі психолога ми змогли відкритися один одному. Після курсу я зрозуміла, наскільки це було важливо для всієї нашої родини.

– Чи відкрили ви щось нове для себе після участі в проекті?

– Психолог нам допоміг не тільки впоратися з проблемою, а й розкрити талант дитини. Зараз Саша займається ліпленням: може годинами просидіти за ліпленням з пластиліну мультяшних героїв.

– Як можете оцінити допомогу, яку надав Гуманітарний штаб?

Це нам дуже допомогло! Рінат Ахметов завжди допомагав Донбасу в різних напрямках. Проект «Психологічна допомога» – це те, чого потребують діти та дорослі, які живуть на лінії зіткнення.

Довідка. З ініціативи Штабу з 2014-2015 років 250 психологів з різних куточків України пройшли навчання за курсом «Травма війни». У 2016 році завершилася активна фаза проекту. Зараз Штаб продовжує надавати методичну підтримку фахівцям для підвищення їхньої кваліфікації. За три роки роботи проекту психологічну підтримку Гуманітарного штабу отримали приблизно 56 000 осіб.