Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Навчання світло: студенти відзначають своє свято

17.11.2017

Більш ніж мільйон людей – саме стільки, за даними Державної служби статистики, студентів в Україні. 17 листопада всі вони відзначають своє свято – День студента. Історія його почалася у 1946 році, коли в Празі, на Всесвітньому конгресі студентів ухвалили рішення про заснування Міжнародного дня студентів, присвяченого пам'яті чеських студентів-патріотів. В Україні його офіційно почали відзначати з 1999 року.

Сьогодні святкують день студента десятки тисяч переселенців з Донбасу. Точну кількість студентів, які через війну вирішили вчитися на підконтрольній Україні території, назвати не можуть навіть у Міністерстві освіти. Після початку збройного конфлікту з небезпечного регіону виїжджали не тільки студенти, а й вузи.

Одним із перших з Донецька виїхав Донецький національний університет (ДонНУ), в Слов'янську розпочав роботу Луганський торговий університет. Всього на підконтрольну територію переїхало 18 державних «вишів-переселенців». Більша частина навчальних закладів поїхала недалеко – на територію тих же Луганської та Донецької областей. Виняток – ДонНУ, який перебрався до Вінниці. Об'єднує їх одне: і студенти, і викладачі після початку військового конфлікту на сході України починали все буквально з чистого аркуша.

Після переїзду в 2015 році до Вінниці у студентів Донецького національного університету, завдяки допомозі Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, знову з'явилася можливість використовувати мультимедійні технології в навчальному процесі.

«Штаб оперативно відреагував на прохання університету та закупив необхідну техніку. Ми сподіваємося, що згодом студенти зможуть повернутися на Донбас і застосувати свої знання для розвитку рідного регіону», – розповідає Ірина Темерко, керівник програми «Адресна допомога».

У 2017 році Донецький національний медичний університет відкрив філію в Маріуполі. Це дало змогу більшій кількості студентів навчатися в одному з найкращих вишів України. З 2016-го почали працювати філії в Кропивницькому та Краматорську, однак початок навчального року опинився під загрозою. Приміщення для занять було, а ось необхідний інвентар – ні.

«Почався навчальний рік, а студентам фактично ніде було сидіти», – згадує Петро Сидоренко, декан медичного факультету № 2 Донецького національного медичного університету ім. М. Горького.

Гуманітарний штаб Ахметова забезпечив університет меблями в найкоротші терміни й обладнав 21 навчальну аудиторію всім необхідним. Крім цього, студенти отримували адресну лікарську підтримку, допомогу на лікування, а також продуктові набори.

За останні три роки війна зруйнувала не тільки міста на сході України, а й життєві плани багатьох студентів і абітурієнтів Донбасу. Попри все, їм вдалося здолати реалії війни та зануритися в студентське життя.