Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Набори виживання отримали жителі Трьохізбенки та Петропавлівки

16.07.2019

Сьогодні бригади мобільної видачі Фонду Ріната Ахметова працюють у Новоайдарському районі Луганської області. Продуктові набори отримали нужденні жителі селищ Трьохізбенка та Петропавлівка. Обидва населені пункти – прифронтові. Майже всі місцеві відразу після початку збройного конфлікту залишили свої будинки та поїхали подалі від стрілянини. Серед покинутих будівель стоїть будинок Лідії та Миколи Рабчевських. Вони з рідної Петропавлівки не виїжджали й досі живуть на лінії вогню.

– Раніше вдома завжди було шумно, весело, діти були тут, онуки бігали. Зараз ми з дідом залишилися удвох. Молодші всі поїхали на мирну землю. Як прибираю, раз у раз натикаюся на якісь речі нашої дітвори – і сльози навертаються від того, що не можу їх обійняти, – каже Лідія Іванівна.

Діти постійно телефонують Рабчевським, пориваються приїхати, але батьки їх відмовляють.

– Нехай краще подалі від нас будуть, хоч за них душа боліти не буде. Небезпечно тут. У нас у дворі вже вибухав снаряд, усі вікна повибивало, – розповідає Микола Романович.

Їхати до дітей пенсіонери теж відмовляються – немає сил кинути все, що нажили за своє життя, залишити будинок, що будували для себе, дітей і онуків. Подружжя впевнене: мир настане, треба лише почекати. А поки головне – вижити. В умовах «сірої зони» зробити це непросто. Раніше Микола Рабчевський їздив на Донець вудити рибу, але після смерті кількох рибалок, які наткнулися на заховані уздовж берега розтяжки, зніс вудки на горище.

– Важко випало жити. Але ми колупаємося в городі, це все-таки овочі на салати та консервацію. Ще дуже допомагає Фонд Ріната Ахметова, який регулярно видає нам продуктові набори з найнеобхіднішими продуктами. Щиро дякуємо Рінату Леонідовичу, що підтримує нас, – сказала Лідія Рабчевська.

У липні бригади мобільної видачі привезуть допомогу в 15 населених пунктів у «сірій зоні». Набори виживання отримають майже 17 тисяч осіб. З 2014 року Фонд Ріната Ахметова видав понад 12,3 мільйона продуктових наборів.