Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

На Закарпатті стартував місячник боротьби з туберкульозом

28.02.2013

Як зупинити туберкульоз та спонукати людей проходити флюорографічне обстеження, обговорювали на конференції медики-фтизіатри Закарпатської області.

22 лютого стартував місячник боротьби з туберкульозом. Серед новацій у профілактичній роботі: залучення до просвітницької роботі духовенства всіх конфесій. Планується, що біля храмів будуть стояти пересувні флюорографи, де прихожани зможуть пройти обстеження. Закарпаття - один із найбільш благополучних регіонів України. Тут один з найнижчих рівнів захворюваності на туберкульоз. За словами генерального директора ОКТМО «Фтизіатрія» Василь Скрипа, за минулий рік в області значно покращились показники охоплення населення як флюорографічним обстеженням, так і туберкулінодіагностикою.

Значно зменшилася смертність від туберкульозу, що є показовим результатом повного забезпечення медикаментами хворих.

Туберкульозом може захворіти будь: від професора чи бізнесмена до робочого або бомжа. Однак першими підступна паличка Коха вражає людей з ослабленим імунітетом, тих, хто через певні життєві обставини неповноцінно харчується, має незадовільні умови проживання та низький рівень санітарної культури. Три чверті пацієнтів - саме з цього соціального шару населення. Половина з них - робітники, молоді люди 25-45 років. Про зміни в підходах до роботи фтизіатричної служби в розрізі мережі центрів первинної медико-санітарної допомоги, розповів колегам начальник управління охорони здоров'я Роман Шніцер, акцентувавши увагу на ролі первинної ланки медицини в запобіганні та виявленні туберкульозу.

Але які б реформи в медицині не проводилися, яким би повним не було медикаментозне забезпечення та сучасним діагностичне обладнання, поки кожна людина особисто для себе не усвідомить відповідальність за своє здоров'я, сподіватися на швидке подолання епідемії туберкульозу - не доводиться. Звичайне - раз на два роки флюорографічне обстеження - дозволить своєчасно розпізнати небезпечну хворобу і ефективно її пролікувати.

Дивитися відео.

Джерело: Європейський медіа-центр