Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

На Миколаївщині обговорили актуальні питання протидії туберкульозу

28.08.2013

22 серпня 2013 року у конференц-залі Миколаївської обласної лікарні відбулась семінар-нарада на тему «Актуальні питання протидії туберкульозу в Миколаївській області», яку проведено з ініціативи Миколаївської облдержадміністрації. Під час наради були обговорені проблемні питання регіону в фокусі ефективності заходів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Участь у нараді взяла Голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна, яка відвідала регіон з метою оцінки роботи обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу та надання відповідних методичних рекомендацій.

Участь у роботі також взяли заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Наталія Іванцова, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлана Хотіна, головні лікарі обласних та районних центрів первинної медико-санітарної допомоги, районні та міські терапевти, фтизіатри, представники Державної пенітенціарної служби України в Миколаївській області, члени громадських неурядових організацій.

Тетяна Александріна поінформувала про основні напрямки роботи з подолання епідемії туберкульозу в Україні та наголосила на тому, що до затвердженої Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії туберкульозу на 2012-2016 роки будуть внесені зміни та доповнення, які врахують накопичений вітчизняний і світовий досвід боротьби з туберкульозом, допомогу Глобального фонду у цьому питанні. Звертаючись до фахівців області, вона закликала зупинитися на обговоренні оптимальних шляхів виконання плану невідкладних дій, сформованого Держслужбою України соцзахворювань за результатами попередніх оцінок роботи Миколаївської області.

«На сьогодні Миколаївщина демонструє значні успіхи в питанні протидії туберкульозу, що свідчить не лише про високий рівень прихильності місцевої влади до проблеми розповсюдження захворювання, а й про поступове налагодження співпраці державних органів з громадськими організаціями. Зусиллями керівництва області збільшено видатки на утримання та харчування хворих на туберкульоз, а також на транспортні витрати пацієнтів. Цій категорії хворих також передбачені продуктові набори за рахунок міських та районних бюджетів і допомоги Товариства Червоного Хреста. Триває активна робота із залучення молодих спеціалістів до роботи у фтизіатричній галузі. Минулого року в регіоні придбано коп’ютерний томограф, який значно підвищив діагностику туберкульозу різних форм локалізації, та здійснено низку ремонтних робіт у приміщеннях протитуберкульозних закладів. Це дозволило регіону досягти зменшення рівня захворюваності на туберкульоз на 2,3%, смертності - на 9%. Таким чином, ми відзначаємо, що в регіональному епідрейтингу Миколаївщина піднялася на дві позиції та займає на сьогодні 4-те місце», – зазначила керівник Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна.

Лейтмотивом обговорення учасників семінару-наради також були питання організації виявлення хворих на туберкульоз та надання протитуберкульозної допомоги на рівні закладів первинної медико-санітарної допомоги, оскільки успішна організація роботи в первинній ланці охорони здоров’я є запорукою подолання епідемії туберкульозу. Алгоритми дій з профілактики і виявлення туберкульозу медичним персоналом медзакладів першого та другого рівнів надання медичної допомоги були викладені у презентаціях обласного фтизіатра Євгенії Баненкової та обласного дитячого фтизіатра Світлани Стригуль. Учасники семінару-наради також говорили про стан та шляхи покращення виявлення туберкульозу в установах Державної пенітенціарної служби України в Миколаївській області.

Професор Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського А.Ф. Кисельов презентував учасникам семінару-наради книгу «Туберкульоз на Миколаївщині: факти, події, особистості».

Після обговорення порушених на нараді питань було прийнято низку рішень, які мають на меті покращення масового обстеження населення області, вдосконалення обліку хворих на туберкульоз та відстеження результатів їх лікування, а також приділення ще більшої уваги профілактиці туберкульозу в області для запобігання його розповсюдження.