Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

На Дніпропетровщині організовано роботу пересувних флюорографів біля пунктів обігріву

31.01.2014

На Дніпропетровщині активно застосовується практика обстежень людей на туберкульоз за допомогою пересувних флюорографів, які розміщують у місцях найбільшого скупчення людей. Наразі роботу пересувних флюорографів організовано біля пунктів обігріву.

«За допомогою пересувних флюорографів ми будемо обстежувати людей, які звертаються до пунктів обігріву. Як правило, це люди соціально незахищені, які не мають власної оселі, – зазначила директор департаменту охорони здоров’я ОДА Валентина Гінзбург. – У разі виявлення підозри на туберкульоз, цих людей направлятимуть до тубдиспансерів. Якщо діагноз буде підтверджено, людина залишатиметься у медзакладі, де отримуватиме безкоштовне та якісне лікування, а також харчування, необхідне для одужання».

На сьогодні в області діють єдині нормативи на харчування пацієнтів у протитуберкульозному диспансері, що становлять 28 грн. на день. До 2012 року ця сума коливалася від 1,5 грн. до 15 грн. на день.

Обстеження за допомогою виїзних флюорографів є дуже ефективними у подоланні поширення туберкульозу. Лише протягом минулого року у такий спосіб було обстежено понад 100 тис. осіб. Підозру на туберкульоз виявлено у близько 500 осіб, ще у 140 – виявили онкозахворювання.

Роботу виїзних флюорографів організовано у Дніпропетровську (вул. Робоча, 73, вул. Курчатова, 10) та у Кривому Розі (вул. Ленінського комсомолу, 1, та вул. Урицького, автостанція №2).

«Раннє виявлення хвороби дозволяє розпочати вчасне лікування, а відтак – досягти більш швидкого одужання та попередити летальні випадки, – говорить Валентина Гінзбург. – Завдяки системним заходам протягом останніх трьох років захворюваність на туберкульоз по області знизилась на 5%, а смертність – на 20%».

Прес-служба МОЗ України