Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Місія, яка стала історією: в Маріуполі відкрилася виставка Гуманітарного штабу

23.01.2018

22 січня в Музеї історії Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча відкрилася експозиція, присвячена діяльності найбільшої гуманітарної місії в Україні – Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Це перша з шести постійно активних виставок, які будуть представлені в музеях підприємств Групи СКМ. Експозиція розповідає про людей, які, забувши про себе, не шкодуючи сил, більш ніж три роки допомагають мирним жителям Донбасу, які опинилися в зоні воєнного конфлікту. Про найважчі та найтрагічніші дні, які довелося пережити волонтерам. Про унікальну роль Гуманітарного штабу в історії України.

«Гуманітарний Штаб був створений 6 серпня 2014 року за дорученням Ріната Ахметова. Він об'єднав ресурси всіх бізнесів групи СКМ, Фонду Ріната Ахметова та футбольного клубу «Шахтар». Місія Штабу дійсно вже стала історичною. Адже за час його роботи вдалося врятувати життя понад мільйона людей! Це унікальні дані в масштабах нашої країни, – заявив на урочистому відкритті експозиції Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. – Звичайно, хочеться зазначити особливу роль волонтерів, без них цю благородну місію неможливо було б здійснити. Вже більш ніж три роки працівники підприємств Групи СКМ самовіддано надають допомогу нужденним. Тільки в Маріуполі їхніми силами зібрано й упаковано приблизно півтора мільйона наборів виживання, доставлених гуманітарними колонами. Сьогодні я хочу подякувати цим людям за їхні відкриті серця і за їхній неоціненний внесок у цю благородну справу».

Перша колона з гуманітарною допомогою прибула до Маріуполя 22 серпня 2014 року – 60 фур з харчовими продуктами та предметами першої потреби. І вже з 8 ранку 23 серпня понад 150 волонтерів комбінату імені Ілліча разом з колегами-азовстальцями взялися за розвантаження гуманітарної допомоги та формування продуктових наборів, призначених для 200 тисяч тимчасових переселенців з Донецької та Луганської областей. Щодня, з восьмої ранку й до десятої вечора, без перерви та вихідних працівники підприємств Групи СКМ несли вахту, щоб допомогти мирним жителям Донбасу.

Їхня волонтерська діяльність не припинилася навіть в найскладніший і найтрагічніший для Маріуполя день – 24 грудня 2015 року, коли мікрорайон Східний піддався обстрілу установками «Град». Тоді загинув 31 мирний житель, понад 100 – поранені, інфраструктура міста була зруйнована, пропав мобільний зв'язок. Проте волонтери Гуманітарного штабу не кинули свою роботу та не піддалися паніці – продовжували збирати продуктові набори. Кожен розумів: якщо не відправити машину з допомогою зараз, за найкоротші терміни, завтра блокпости можуть не пропустити допомогу тим, хто її потребує і хто на неї сподівається.

«Я з величезною гордістю хочу зазначити, що діяльність Гуманітарного штабу в Маріуполі з перших днів збройних дій на сході України була організована на високому рівні, – зазначив під час урочистого відкриття виставки Тарас Шевченко, генеральний директор Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча. – І в цьому важливу роль грали працівники нашого комбінату. Саме вони стали тим кістяком волонтерів, які за будь-якої погоди, будь-якого дня тижня віддавали всі свої сили, щоб своєчасно сформувати пакети для подальшого передавання їх всім нашим землякам, які потребують допомоги. І сьогодні іллічівці продовжують свою волонтерську місію з твердим переконанням у тому, що вони роблять дуже потрібну й важливу справу, допомагають і дарують надію жителям Донбасу.

Допомога, підтримка та співчуття – це ті якості, якими завжди вирізнялися наші працівники. Це було завжди. І це залишиться незмінним. На підтвердження своїх слів хочу згадати хоча б той факт, що наші люди одними з перших прибули в мікрорайон Східний в перші години після артобстрілу. Вони допомагали жителям утеплювати будинки, наводили лад на вулицях. А потім займалися склінням квартир, ремонтом приватних будинків і установ району. Пішли іллічівці звідти тільки тоді, коли був відновлений звичний уклад життя, будинки були відремонтовані, а у школи й дитячі садки повернулися діти.

Експозиція, присвячена історії діяльності Гуманітарного штабу – це не тільки данина подяки всім волонтерам, це і чудовий приклад для юного покоління – зразок честі, почуття обов'язку, співчуття і любові до людей і рідної землі».

В експозиції представлені фото- та відеоматеріали, статті та документи, що висвітлюють діяльність Гуманітарного штабу та самовіддану роботу волонтерів. Також тут можна прочитати записи в книгах відгуків – спогади про діяльність місії, побачити макет стандартного «набору виживання» і талон на його отримання. Тепер це музейні реліквії.

А Гуманітарний штаб, який за останні три з половиною роки видав приблизно 12 мільйонів продуктових наборів, продовжує надавати допомогу мирним жителям Донбасу й виконувати своє головне завдання – рятувати життя.