Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Мирне літо… Які асоціації виникають у вас? БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

26.06.2018

Виглядаю у вікно – і бачу ватагу дітлахів, яка прямує двором, грає в різні ігри. Це посилає мене до теплих дитячих спогадів. Літо я любила завжди та чекала з нетерпінням. Буйна зелень, достаток фруктів і овочів, традиційна відпустка, теплі вечори, такі затишні для прогулянок. Влітку я була особливо щаслива. За довгий світловий день можна було встигнути зробити стільки важливих дитячих справ, відкрити та пізнати стільки нового й цікавого! Зараз я розумію, як мені пощастило… Пощастило прожити справжнє дитяче безтурботне життя, легке й тепле, як літній вітерець.

На превеликий жаль, у тисяч дітлахів, які живуть у зоні бойових дій, будуть зовсім інші спогади. Руїни, життя в постійному страху…

1 липня починається заїзд дітей із цих територій за програмою Гуманітарного штабу Ріната Ахметова «Мирне літо – дітям Донбасу». Завдяки програмі вони зможуть не тільки прожити шматочок мирного літа, мирного дитинства, але й отримати допомогу кваліфікованих психологів, щоб скоріше впоратися з наслідками «травми війни». Діти отримають можливість відчути себе в безпеці та пройти психологічну реабілітацію. Працюючи з фахівцями, вони не тільки зможуть знизити рівень тривоги, страху, а й набути навичок комунікації та саморегуляції.

27 червня будуть оголошені результати конкурсу дитячого есе «Що таке мирне літо»; його учасниками стали діти 8–14 років з усієї України. П’ятеро переможців поїдуть відпочивати в дитячий табір у Святогірську за програмою «Мирне літо – дітям Донбасу».

Впродовж місяця Гуманітарний штаб щодня отримував дитячі твори. У своїх есе діти описували, що в їхньому розумінні мирне літо. Діти з прифронтового Донбасу, які зараз живуть на мирній території України, навіть через чотири роки не можуть забути страшного досвіду перебування в зоні конфлікту. Їм хочеться дуже простих речей: тиші, природи, слухати спів птахів. В есе дітей із мирних територій ключове слово «гуляти». Вони раді, що не потрібно ходити до школи й виконувати домашні завдання, їм хочеться просто відпочивати. Хіба ж не правда, два різні погляди на тему «Що таке мирне літо»?

Мета конкурсу – дати можливість усім українським дітям провести літо разом. Це унікальний шанс зустрітися, познайомитися, подружитися і зрозуміти, що між ними немає відмінностей. Всі ми мріємо про те, щоб наші діти жили в мирній країні. Питання інтеграції саме зараз особливо актуальні. Психіка дитини так влаштована, що, не маючи точного знання й уявлення про що-небудь або про кого-небудь, добудовує фантазійну реальність. Що може напевне знати хлопчик із Центральної чи Західної України про хлопчика такого ж віку зі сходу країни, якщо вони ніколи не зустрічалися? Зовсім нічого. Формувати своє уявлення діти можуть, спираючись виключно на думку дорослих або на якусь інформацію в інтернет-ресурсах, яка часто викривлена. Завдяки зустрічі діти зможуть побачити реальних однолітків, зрозуміти тривоги й турботи одне одного, поділитися своїми захопленнями й зацікавленнями. Це стане своєрідним містком, що з’єднує душі дітей, які зібралися разом зі всіх куточків України!

Дітей чекають цікаві ігри та заняття. Кожен зможе знайти справу до душі, проявити свій талант і знайти друга або подругу, що поділяє зацікавлення. У таборі працюватимуть 10 гуртків: туристичний, вокальний, театральний, малювання, випалювання, вирізання на камені. Ще теніс, танці, шахи, плетіння і глинотерапія.

Так хочеться, щоб літо всіх дітей України було мирним! А ще – щоб у душах наших дітей був мир. І це вже залежить від нас із вами, дорослі…