Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мирне літо – дітям Донбасу»: знову навчити дитину радіти життю

04.06.2019

На початку червня санаторій «Перлина Донеччини» у Святогірську прийняв першу зміну учасників проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду Ріната Ахметова. Це майже 200 хлопчиків і дівчаток, які живуть з обох боків лінії зіткнення.

Унікальна особливість проекту – особлива система психологічної реабілітації, яку проходять діти, котрі пережили жахи збройного конфлікту. Адже в багатьох із них події минулих днів досі стоять перед очима.

– Ми сиділи вдома, дивилися телевізор, а мама готувала вечерю. Почався обстріл – і снаряд потрапив прямо в наш балкон. Ми вибігли з квартири й кілька годин просиділи в під’їзді, – розповів Едуард із Донецька, він вперше приїхав на відпочинок у рамках проекту «Мирне літо – дітям Донбасу».

Такі історії може розповісти кожен його учасник. Тому вже з перших днів після приїзду з ними починають працювати психологи Фонду, які пройшли спеціальну підготовку. Щоб діти почувалися розкуто, групові заняття часто проходять просто неба. Спочатку усі знайомляться між собою, в ігровій формі освоюють дихальні техніки. На останньому занятті їм допомагають усунути тривогу й нервозність.

Проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» цьогоріч виповнюється п’ять років. За цей час, каже Валерія Волкова, психолог Фонду, численні його учасники змогли побороти свої жахи.

– Якщо порівнювати із сезонами 2015–2016 років, тоді ми бачили, як горе переповнює дітей, вони перебували в постійному стресовому стані. Дуже сильно були помітні страх і тривога. Але вже з минулого року стали з’являтися позитивні зміни, – пояснила Валерія Волкова.

Особливу увагу психологи приділяють тим дітям, які всі ці роки живуть у гарячих точках сходу України. Там, де й зараз чи не щодня звучать обстріли.

– Такій дитині років 10–12, а в неї всі відчуття застигли. На обличчі в найліпшому разі напівусмішка, в очах немає зовсім радості. Свої тривоги вони тримають всередині, і це небезпечно тим, що може нагадати про себе набагато пізніше. Наприклад, неврозами. Тому наша робота спрямована на пошук для такої дитини нових ресурсів і способів адаптуватися до життя в нових для неї умовах, – розповіла психолог Фонду.

Деякі діти брали участь не в одному сезоні проекту. За їхніми словами, заняття з психологами допомагають у звичайному житті. А дихальні практики несподівано знадобилися, наприклад, у школі.

– Я тепер менше нервую перед іспитами. Це дуже чудовий проект Фонду Ріната Ахметова. Мені подобається свіже повітря, оздоровлення. Вожаті креативні, придумують купу різних ігор. Щороку відпочинок на «мирному літі» стає дедалі кращим і цікавішим, – розповів Данило Толпекін з Авдіївки. Хлопчик уже втретє приїжджає в «Перлину Донеччини».