Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мирне літо – дітям Донбасу»: вилікувати тіло й душу

08.07.2019

П’ятий сезон проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду Ріната Ахметова добігає кінця. Цьогоріч його учасниками стали 500 хлопчиків і дівчаток із найгарячіших точок сходу України, а також сімей-переселенців.

Важлива прикметна  риса проекту – психологічна допомога, яку отримують його учасники. Насамперед досвідчені психологи Фонду допомагають дітям впоратися з негативними наслідками спогадів про збройний конфлікт. Щоби стрес не позначався на їхньому здоров’ї. Так, страх вражає органи дихання, а затяжний стрес – зір. Досить провести лише день під обстрілами, щоб отримати психологічну травму війни на все життя.

Аби уникнути цього, дітям допомагають передусім розслабитися за допомогою дихальних практик та арт-терапії.

«Разом відновлюємо можливість використовувати внутрішні та зовнішні ресурси, які психіка втрачає після переживань важких життєвих подій. Також працюємо над створенням простору безпеки та навчаємо дітей інструментів самодопомоги», – сказала Олена Смоляк, психолог Фонду.

Серйозну увагу на «Мирному літі» приділяють і фізичному стану дітей. Для одних учасників день у санаторії починається з вживання кисневих коктейлів, для інших – зі спелеопроцедур. Кілька сеансів дозволяють  забути про бронхіти та ларингіти.

«Сольова кімната – це передусім підвищення імунітету. А також профілактика різних легеневих захворювань, зокрема бронхіальної астми. У дітей з’являється життєвий тонус, і коли їх забирають із табору, батьки вже бачать результат», – пояснила медсестра Світлана Мирун.

Нудьгувати у вільний від процедур час учасникам проекту не доводиться. Кожен може вибрати заняття за інтересами. Наприклад, Аріна з Донецька та її друзі вибрали випалювання. Свої роботи повезуть близьким як пам’ять про мирне літо.

«Дякуємо Рінату Ахметову за путівку в цей класний табір», – з усмішкою сказала Аріна.

Цьогоріч проект «Мирне літо – дітям Донбасу» проходить у три зміни, психологічну та фізичну реабілітацію отримають 500 дітей. Це школярі 8–14 років, які проживають на непідконтрольній Україні території та в «сірій зоні», а також діти-переселенці. Загалом з початку старту проекту у 2015 році в ньому взяли участь понад 4000 осіб.