Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мирне літо – дітям Донбасу»: коли творчість долає страх

12.06.2019

Цьогоріч проект «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду Ріната Ахметова відсвяткував свій перший ювілей, п’ять років із початку роботи. Весь цей час його головне завдання залишається незмінним – зцілити душі дітей, що стали свідками збройного конфлікту.

Фахівці стверджують, що така психологічна травма доволі підступна для дитини через низку причин. Це постійне відчуття тривоги та безсилля, втрата віри в майбутнє, а також різні психосоматичні захворювання. Наприклад, можуть різко загостритися хронічні захворювання або з’явитися нові. Особливо небезпечним є посттравматичний синдром, його наслідки схожі на міну уповільненої дії: травми проявляються не відразу, а через місяці або роки після пережитих подій.

Щоб звільнити дитину від такого тяжкого морального вантажу, Фонд підготував команду психологів для роботи в рамках проекту «Мирне літо – дітям Донбасу». Вони вчать хлопчиків і дівчаток справлятися зі страхами та знижувати рівень тривоги за допомогою ігор, арт-терапії та майстер-класів. Причому кожен може вибрати заняття до душі: різьблення на камені, випалювання або глинотерапія.

Іван Васильєв – один із тих, хто із задоволенням віддає себе творчому процесу. Хлопчик і його мама жили в Донецьку, але конфлікт примусив їх покинути рідні краї.

«Коли почалися сильні обстріли, друзі порадили перебратися до них у Краматорськ. Але збройні дії наздогнали нас і там. У лютому 2014 року відбувся страшний обстріл – загинуло багато людей. Під вогнем опинився й дитячий садок, до якого ходив Іван», – розповіла мама Олена.

Той день хлопчик запам’ятав надзвичайно докладно. Ось тільки разом зі спогадами про обстріл з’явилися нічні жахіття.

«Пам’ятаю, як вихователька всіх відразу намагалася пригорнути. А я з краю був, руки в неї не такі вже довгі, тому не всіх встигла обійняти. Деякі плакали», – згадує Іван.

І тільки ставши учасником проекту, дитина почала потроху оговтуватися. За словами Івана, на заняттях арт-терапією психолог навчив його та інших дітей долати страхи. А також справлятися з такими емоціями, як тривога та нервозність. До речі, психологи Фонду допомогли здолати психологічну кризу і його мамі. Після переїзду з Донецька жінка потрапила в смугу затяжного відчаю: житло з усім майном були знищені, і щоб звести кінці з кінцями, їй довелося влаштуватися на три роботи.

«Для дітей проект – це величезний подарунок від Ріната Ахметова. Завдяки йому Іван став багато говорити про хороше, згадувати щось приємне», – подякувала Олена.

А Іван додав: «Це дуже важливий проект для дітей, тому що тут ми можемо знайти себе, забути все, що було. Тут добра атмосфера та багато чудових людей».

Іван – один зі 156 дітей, які відпочивають і оздоровлюються на першій зміні в рамках проекту «Мирне літо – дітям Донбасу». Загалом цього року путівки в санаторно-курортний центр «Перлина Донеччини» від Фонду отримають приблизно 500 дітей, які проживають з обох боків лінії зіткнення.

«Цей проект був створений для того, щоб подарувати дітям шматочок мирного літа. Щоб зарядити внутрішні батарейки. Щоб знайти друзів, у яких схожі життєві ситуації, а всі труднощі легше переживати разом. Щоб отримати допомогу психолога. А цьогоріч його учасники отримують ще й унікальну можливість розвинути свої таланти. Для них організовані мотиваційні зустрічі, на яких відомі й успішні люди покажуть дітям, що мрії здійснюються», – сказала Тетяна Кухоцька, директорка з розвитку проектів Фонду.