Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ми щодня виходили на протести з прапором України»: паралімпійська чемпіонка з Херсона довірила свою історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

07.10.2022

42 дні в окупованому Херсоні провела володарка срібла Паралімпіади у Токіо, тричі переможниця Чемпіонату Європи, керівниця громадської організації «Ініціатива на захист прав людей з інвалідністю» легкоатлетка Яна Лебєдєва. Її чоловік Михайло Лебєдєв — багаторазовий призер чемпіонатів України з настільного тенісу. Обоє пересуваються на візках. В місті вони лишилися фактично беззахисними. Свою історію Яна довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

24 лютого подружжя прокинулося від гучних вибухів. З боку Чорнобаївського аеропорту вони побачили чорний дим. З новин дізналися про повномасштабне вторгнення. У місті вже були черги — в магазинах, до банкоматів, на заправках. 

«Спочатку не було думок їхати. Це наш дім, наша земля, наш будинок, який ми багато років облаштовували під себе», — ділиться спортсменка.

Яна та її чоловік виходили на мирні протести щодня. Люди проїжджали повз, сигналили, зупинялися, хтось передавав хліб, їжу. Жінка зізнається: це було і зворушливо, і страшно, адже ситуація така складна, що навіть продуктова підтримка має значення. Виходити не боялися: до певного моменту, поки Херсоном не почали їздити російські патрулі.

«Першого березня повз наш будинок пройшло 136 російських військових з автоматами, гранатометами, кулеметами: ми побачили їх у камеру спостереження», — розповідає Яна. 

Рішення виїхати стало для подружжя переломним моментом. Коли дізналися про звірства в Ірпені та Бучі, стало дійсно страшно, адже Яна та Михайло — люди з інвалідністю, які не зможуть себе захистити, і поруч немає нікого. До того ж в місті закінчувалися продукти, спеціальні засоби гігієни. З другої спроби евакуювалися: виїхали через Миколаїв до Одеси.

Попри багаточисельні перевірки на блокпостах Яна змогла вивезти з окупованого Херсона спортивну форму з українською символікою, два прапори України, чистий та підписаний: той, що їздить зі спортсменкою по всіх міжнародних змаганнях. 

«Я вірю в перемогу України. Вірю, що наші Збройні Сили подолають ворога. І дуже хочу повернутися додому», — зізнається Яна. Дивіться та слухайте її історію за посиланням bit.ly/3fMQMYw

Свою історію Яна Лебєдева довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 40 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:
— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001