Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: портрет Марини Марченко на фасаді нагадує про обстріл Авдіївки

06.09.2021

Унікальний Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» зібрав вже понад 2 тисячі свідчень жителів Донбасу, розказаних із перших вуст. Вони оповідають про долі людей, життя яких назавжди розділилося на «до» і «після» збройного конфлікту на сході країни. Вчительці Марині Марченко з Авдіївки довелося стати свідком загибелі людей у дворі багатоповерхового житлового будинку, де вона мешкала з чоловіком. Свою історію жінка розповіла Музею «Голоси Мирних».

– 10 листопада 2014 року  люди стояли у дворі  в черзі та брали воду. У цій же черзі стояв і мій чоловік. У цей час почали летіти снаряди. Спочатку потрапляли в будинок, потім у двір, на пустир, де було скупчення людей. Було дуже багато поранених і вбитих. Я примчала на допомогу через кілька хвилин і була шокована побаченим. Пустир виглядав, як братська могила, – згадує Марченко.

На щастя, чоловік Марини вижив, хоч і мав потребу в тривалому лікуванні. Біль пережитого передав у своєму муралі художник із Австралії. Він зобразив портрет жінки на стіні її будинку, пошкодженого під час бомбардувань та обстрілів.

– Наш будинок – найбільш розбомблений в Авдіївці. Місцеві жителі його називають «розмальовка» через строкатий, різнобарвний фасад, – говорить Марина.

Фонду Ріната Ахметова планує до 2025 року зібрати 100 000 історій у Музеї «Голоси Мирних». Фонд розповідає та буде розповідати про долі жителів Донбасу якомога більшій кількості людей.


– Музей «Голоси Мирних» – це безпрецедентний документальний проєкт, мета якого – розповісти всьому світові про пережите людьми на Донбасі. Це джерело правдивих історій, розказаних від першої особи, власними голосами тих, хто пройшов через жахи збройного конфлікту. Це найбільша в Україні колекція свідчень Мирних. Важливо зберегти кожне з них, щоб таке більше ніколи не повторювалося, заради кращого майбутнього, – зазначила директорка проєктів і програм Фонду Ірина Блажан.


Якщо ви житель Донбасу, розкажіть свою історію світові! Для цього перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповніть невелику анкету. Також ви можете звернутися за телефоном гарячої лінії 0800509001 і попросити про психологічну допомогу. Її надають фахівці, які пройшли навчання за курсом «Травма війни».