Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: «Лежиш і молишся, аби тільки не влучило» – історія Людмили Баранової

03.12.2021

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – це проєкт світового масштабу, в рамках якого планується до 2025 року зібрати 100 000 свідчень мирних жителів, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на сході країни.

– Ми не можемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн- і офлайн-проєкти, а ще ‒ як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає і буде допомагати мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожним із них – своя історія. Ми хочемо створити головний у світі архів свідчень Мирних. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого та сьогодення заради кращого майбутнього, – каже Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Людмила Баранова від самого народження живе у селі Гнутове, неподалік Маріуполя. З початком війни на Донбасі та першими обстрілами її життя розділилося на «до» та «після».

– З 2014-го, коли почалися обстріли, спочатку сиділи у підвалі. Потім уже набридло в цьому підвалі ховатися, бо ноги болять туди стрибати сходами, важко. Ми там під глухою стіною клали матрац. І щойно починається обстріл – ми падаємо на підлогу під стінку. Лежиш і молишся, аби тільки не влучило, – розповіла Людмила.

Жінка каже, що страх війни важко передати словами. Через постійний стрес у її чоловіка почалися проблеми зі здоров'ям, родині на якийсь час довелося залишити рідну домівку.

– Цей жах не передати. 24 січня 2015-го, коли були обстріли Східного, тоді й по Гнутовому пройшлися ці «Гради». Скрізь довкола нашого будинку снаряди падали. Сину зателефонували – він приїхав, нас забрав. Ми в нього десять днів сиділи, боялися повертатися. Потім таки повернулися. І буквально за кілька днів, на початку лютого знову обстріли. Після такого стресу чоловік ще якийсь час тримався, а потім почав хворіти. На початку 2016 року його не стало, – згадує героїня.

Найважчий час Людмилі та іншим мешканцям села гуманітарну допомогу надавав Фонд Ріната Ахметова.

– Що три місяці Фонд Ріната Ахметова нам давав продуктові набори. Підтримували нас. Фонд допомагає до сьогодні. Дуже велике спасибі за це. Це відчутна підтримка, бо важко виживати в такий час. Як би ми взагалі виживали? – ділиться жінка.

«Голоси Мирних» – це онлайн-музей, який уперше в Україні об'єктивно й повно документує свідчення мирних жителів, постраждалих від воєнних дій на Донбасі. Це простір, у якому Мирні можуть відкрито розповісти свою особисту історію і таким способом звільнитися від тягаря мовчання. Зібрані матеріали – це унікальна база для істориків, дослідників, журналістів, а також для написання книг, створення документальних, художніх фільмів та інших проєктів, які допоможуть зберегти історію, як вона є.

Щоб залишити свою історію та зробити внесок у збереження пам'яті, жителям Донбасу та переселенцям досить перейти за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповнити невелику анкету або залишити свої контактні дані для зворотного зв'язку. Також Мирні Донбасу можуть звернутися до Фонду за безплатною психологічною допомогою, зателефонувавши за номером 0800509001.