Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: історія Єви Загнітко

26.02.2021

Розповіді про трагічні події, що пережили люди під час бойових дій на сході України, продовжує збирати Фонд Ріната Ахметова. Серед історій проєкту «Голоси Мирних» є та, що розказана Євою Загнітко, яка була школяркою, коли у Макіївці Донецької області на очах місцевих жителів вибухали снаряди.

Сім'я Єви тричі виїжджала та поверталася до рідного міста. Бігли від бомбардувань, рятуючи свої життя, а потім сподівалися, що будуть у безпеці, та їхали в Макіївку знову. Зараз, коли у місті практично не залишилося людей, Єва з батьками та сестрою переїхала до Києва.

– Залишилися тільки практично ті, кому, ну немає до кого виїжджати, нікуди, нема за що. Друзі, бабуся з дідусем там залишилися. Прабабуся залишилася. У мене також там було дуже багато найкращих подруг. Друзі з класу дуже сильно скучають, – розповідає Єва.

Дівчина згадує, як розривалися снаряди у її раніше мирному місті, де до конфлікту була розвинута інфраструктура, працювали торгові центри, а діти ходили до школи.

– Якщо сильно стріляли, ми, коли були у бабусі, то в підвал спускалися або виходили на задній двір. У нас теж, коли стріляли, влучили десь три або чотири снаряди: один у вишку, один поруч із будинком вчительки та ще один десь був. У нас у школі, у спортзалі, повилітали шибки, їх потім збирали вчителі, а нас, молодших, спустили до підвалу.

Єва була свідком, як на подвір'я її бабусі прилетіла бойова ракета «Точка-У».

– Пригадую, коли я була у бабусі, ми були у квартирі та прилетіла «Точка-У». Тоді у нас дуже сильно гуркотіли шибки, пластикові [вікна] мало не повилітали. У мене сестра сильно заплакала. Злякалася, – каже Єва.

Зараз дівчина з сумом згадує Макіївку, свою школу, дітей, з котрими вчилася, та події, через які згасли яскраві фарби дитинства.

Серед свідчень мирних жителів, які увійшли до Музею Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних», долі сімей, людей похилого віку, батьків новонароджених малюків, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на Донбасі.

– Ми не зможемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн і офлайн-проєкти, а ще як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає та допомагатиме мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожним із них – своя історія. Ми хочемо створити головний у світі архів історій Мирних. До 2025 року планується зібрати 100 000 свідоцтв, але велика мрія – мільйон історій. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого та сьогодення заради кращого майбутнього, – каже Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Музей Фонду Ріната Ахметова – найбільше в Україні зібрання історій мирних жителів Донбасу, з яким можуть ознайомитися люди в усьому світі. Ваша історія теж має значення! Розкажіть її. Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/uk/my-story та заповніть невелику анкету, аби зробити свій внесок у збереження пам'яті.