Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: історія дружини шахтаря Людмили Примак

16.02.2021

Фонд Ріната Ахметова збирає історії людей, чиє життя перевернули бойові дії на сході України. В одній із розповідей – історія шахтарської родини з міста Довжанська на Луганщині, розташованого за 9 км від російського кордону. Її розповіла Людмила Олександрівна Примак. У 2014 році до неї у двір прилетів снаряд і поранив трьох членів сім'ї. Жінка перенесла дев'ять операцій – снаряд влучив їй у кишечник і сідницю, також лікарі прооперували її чоловіка та онука, котрі отримали тяжкі травми ніг.

Жінка з болем згадує, як у затишному раніше шахтарському містечку постраждали від обстрілів люди.

– Пройшов сусід, я з ним привіталася та почала далі порпатися, а потім бабахнуло. Поряд бабахнуло. Мені так здалося. Я перечекала, а потім побігла сусіда рятувати... Я побігла, дурепа. А чоловік вискочив з Кирилом (онуком) на руках і каже: «Куди ж ти побігла? До льоху!» Я повертаюся. Падає другий снаряд і всі осколки прямо на нас. І в нас трьох відразу в одну мить, в одну секунду все зруйнувалося, – згадує Людмила Олександрівна.

Онук жінки Кирюша отримав травму м'яза на литці. Сім'я звернулася за фінансовою допомогою у Фонд Ріната Ахметова – дитину відправили на реабілітацію після травми. Тепер хлопчик  може не лише ходити, але й тренується у спортивній секції.

– Зараз ми у Павлограді облаштувалися. Онука професійно віддали на футбол, він нарощує м'язи. Роблять масажі, ходить на батут, катається на роликах для розвитку.

Біль і жах, які довелося пережити під час обстрілу, залишилися у пам'яті дитини.

– У мене Кирилко, коли все сталося, десь пів року боявся грози. Я кажу: «Кирилку, це дощ». Він як вчепиться в мене: «Ні, – каже, – бабусю, це дядько мені зараз боляче зробить». Я кажу: «Ніхто тобі не зробить». Ось навіть зараз, коли літак летить, він переживає: «О-о-о, бабусю, що це таке?» Я кажу: «Кирилку, це просто літак летить», – і показую. Це жахливо… – ділиться Людмила Олександрівна і каже, що мріє, щоб швидше закінчився збройний конфлікт.

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» є проєктом світового масштабу, мета якого задокументувати свідоцтва мирних жителів, постраждалих внаслідок збройного конфлікту на Донбасі.

– Ми не зможемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн і офлайн-проєкти, а ще як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає та допомагатиме мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і врятував мільйони життів. За кожним із них – своя історія. Ми хочемо створити головний у світі архів історій Мирних. До 2025 року планується зібрати 100 000 свідоцтв, але велика мрія – мільйон історій. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого та сьогодення заради кращого майбутнього, – каже Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Музей Фонду Ріната Ахметова – найбільше в Україні зібрання історій мирних людей Донбасу. Ваша історія теж має значення! Розкажіть її світові. Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/uk/my-story  та заповніть невелику анкету, аби зробити свій внесок у збереження пам'яті.