Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: доньку Світлани Федорової винесло вибуховою хвилею у вікно

09.03.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує збирати історії мирних жителів Донбасу, які постраждали внаслідок збройного конфлікту в регіоні. У кожного з них – своя історія боротьби та звершень. Музей «Голоси Мирних» був створений, щоб розповісти людям в усьому світі про реальні події останніх років, щоб трагедія Мирних Донбасу не повторилася більше ніде й ніколи. Серед історій – розказана Світланою Федоровою, яка разом із трьома своїми дітьми пережила жахи обстрілів у Красногорівці.

Дворічну доньку Світлани винесло вибуховою хвилею з вікна п'ятого поверху. Дівчинка дивом вижила.

– Це було 7 червня у 2015-му році під час бойових дій. Їй було два з половиною роки. Доня завжди то на стільчик залазила, то на столик біля вікна. І вибуховою хвилею її викинуло у вікно. Софійка впала з п'ятого поверху прямо на асфальт. Її врятували, слава Богу. Бог допоміг нам, – згадує Світлана.

Дитина провела три дні в реанімації, потім її прооперували – поставили пластини, щоб скріпити розбите стегно.

– Ми не знали, за що хапатися. Лікар сказав, що немає пластин, а стегно повністю розбите. Терміново потрібні пластини. Ми знайшли номер телефону Штабу Ріната Ахметова – і ось, спасибі співробітникам, які з нами по телефону спілкувалися, ця проблема відразу була вирішена. Сказали: «Завтра ми вам усе передамо. Приїде кур'єр з усіма вашими ліками і препаратами, гіпсами, усім, що вам потрібно», – розповідає жінка.

Після операції дівчинка потребувала реабілітації. Її направили на кошти Фонду Ріната Ахметова до санаторію.

– Рінату Леонідовичу величезна подяка. Якби не він... Після операції Софійці потрібна була дуже сильна реабілітація у 2016 році. Нам запропонували поїхати до санаторію у місті Слов'янську. Там було і ЛФК, і витягування руки. У Софійки рука була зігнута. Тепер вона здорова!

Зараз Софійці 8 років. Вона мріє стати лікарем. Світлана Федорова каже, що хотіла б, щоб у майбутньому її дочка була відкритою і допомагала іншим людям. А ще мріє про мир. Згадує події, які пережили мешканці її міста: як у подруги зять закрив собою від осколків дітей і так врятував їх; як люди намагалися сховатися від обстрілів у власному будинку, але не знаходили там укриття…

– Взагалі, страшно завжди. Це все одно не забудеться, як би я не хотіла. Це все залишиться, і залишиться надовго. Навіть зараз вдома, якщо хтось ненароком кинув якийсь предмет або від вітру зачиняться двері, ти здригаєшся завжди. Це спокійно не можна перенести, – каже Світлана.

Усього Фонд Ріната Ахметова має намір зібрати 100 000 голосів мирних. Мирні Донбасу – як промені надії, саме вони стануть основою нового сонця, яке зійде над териконами.

– Ми не зможемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн і офлайн-проєкти, а ще як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає і буде допомагати мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожним із них – своя історія. Ми хочемо створити головний у світі архів історій Мирних. До 2025 року планується зібрати 100 000 свідоцтв, але велика мрія – мільйон історій. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого та сьогодення заради кращого майбутнього, – каже Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Музей Фонду Ріната Ахметова – найбільше в Україні зібрання історій мирних людей Донбасу. Ваша історія теж має значення! Розкажіть її світові. Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/uk/my-story та заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті.