Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мрію повернутися додому»: історія підлітка з Харківщини у Музеї «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

08.06.2024

Ваня — зі Слатиного, що на Харківщині, усього за 11 кілометрів від кордону з росією. Селище опинилося на лінії фронту із перших днів великої війни. Іван пережив страшні обстріли, був свідком загибелі людей і тварин. Свою історію Іван розповів у рамках проєкту «Рінат Ахметов — Дітям. Мирний відпочинок дітям України», коли проходив психологічну реабілітацію, відпочивав та відновлювався. Свідчення Вані увійшли до Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

«Я мав їхати в школу, але тільки прокинувся — і щось гупнуло. Вікна затремтіли. Спитав у матері, а вона каже: війна почалася. Ми збирали речі, проте було вже пізно. Залишилися», — згадує він початок повномасштабного вторгнення.

Родина сховалася у погребі та почула ззовні гуркіт: селищем йшла колона російських танків, а за ними машини із постачанням. Тоді ворога знищила українська артилерія, а провізія та обладнання з колони окупантів стали при нагоді місцевим.

«Вони думали, що тут їх будуть з розпростертими руками зустрічати, обіймами та квітами, ніби тут люди чекали на руський мир. Вони їхали у капцях, настільки були впевнені у цьому. А наші їх розібрали. Ми були раді, коли знайшли їхні сухпаї: нарешті можна було хоч поїсти», — ділиться хлопець.

Селище постійно атакували групи диверсантів. Одна з груп обстріляла з мінометів школу, де вчився Ваня. Але найстрашнішим було бачити поранення та загибель односельців після ворожої атаки... Зараз Іван живе у більш безпечному місці. Він носить у собі тяжкі спогади та надію на мирне майбутнє.

«Мрію, щоб війна закінчилась, та повернутися додому», — ділиться хлопець. Дивіться та слухайте його історію з перших вуст тут: https://bit.ly/45g11KD

Майже 5 тисяч дітей, які постраждали від війни, отримали відпочинок, оздоровлення та психологічну допомогу у дитячому таборі на Закарпатті в рамках проєкту «Мирний відпочинок дітям України» у форматі змін «Блогер Кемп».

Розповідь Івана увійшла до Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова, який збирає історії мирних мешканців України про війну від першої особи. Його архів містить вже понад 100 тисяч історій. Розкажіть свою на порталі Музею https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001.