Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мріємо повернутися до рідного українського міста»: родина з Маріуполя поділилася історією з Музеєм «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

30.10.2022

Оксана Виговська та її онука Аліса виїхали з Маріуполя 24 березня. За місяць під жорстокими обстрілами їхні життя неодноразово були під загрозою: вискакували з палаючого будинку, ледь не потрапили під обстріл, проходили блокпости без документів... Свою історію родина довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова під час відпочинку та психологічної реабілітації у літньому таборі за програмою «Рінат Ахметов — Дітям. Мирне літо дітям України».

«З 24 числа ми почали бачити та чути літаки. Я думала, що війна буде один день — і все. Навіть не було думки, що вона так сильно затягнеться», — згадує Аліса.

Оксана зазначає, що війна для мешканців міста розпочалася у 2014 році, тож у певній мірі до гучних звуків звикли. Але теж думали, що все триватиме кілька днів. 25-го лютого вона забрала до себе доньку сина Алісу та пітбуля на ім'я Річі. Пізніше переїхали до друзів, які мешкали біля порту. Там вперше побачили, як Маріуполь обстрілюють з моря.

«Єдиний світлий день був 8 березня. Ми його ніколи не забудемо. Батько хазяїна будинку обміняв 10 яєць на букет жовто-червоних тюльпанів. То був найдорожчий подарунок за все життя», — ділиться Оксана.

Перед прильотами снарядів гавкали собаки. Дорослі стягували дітей з ліжок та вкладали на підлогу, подалі від вікон. 22 березня, коли діти тільки-но пішли з кухні після обіду, туди влучив уламок снаряду. Наступного разу прилетіло до кімнати, огороду. Останній приліт був у котел — тоді запалав будинок.

«У двері вийти ми не змогли, вибиралися через вікно. Найстрашніше було, коли Аліса кричала: „Роби що хочеш, але забери мене звідси!“ Дім згорів за 20 хвилин із речами та документами. Наш пес загинув», — розповідає жінка.

Виїзд запланували на 24 березня. Ранок почався з сильного бомбардування порту неподалік. Родина проїхала блокпости, на яких не вірили, що Аліса — родичка Оксани, адже документи дівчинки згоріли. Але вдалося вирватися. Зараз сім'я у безпеці.

«Мріємо повернутися до Маріуполя — до свого рідного, українського міста», — каже Оксана. Дивіться та слухайте історію родини за посиланням bit.ly/3Fr7aJc

Свою історію родина Виговських довірили Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 40 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001