Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

МОЗ заборонило робити дітям проби на туберкульоз

22.06.2011

Як повідомляє прес-служба МОЗ, планова діагностика дітей проводилася в процедурному кабінеті Симєїзськой амбулаторії акредитованою медсестрою. Батьки всіх 57 дітей, яким робили проби, дали на це згоду, температура у школярів була нормальною. Через 15-20 хвилин після проби 6 дівчаток поскаржилися на запаморочення, нудоту, головний біль, озноб і були госпіталізовані до Ялтинської дитячої лікарні. Там їм поставили діагноз «алергічна реакція на туберкулін». Сьогодні всі діти вже вдома. Комісія фахівців відомства прийшла до висновку: у дітей сталося емоційний розлад (страх медичної маніпуляції), що викликало алергію.

Відомий противник щеплень лікар-гомеопат Наталя Коломієць не згодна. Вона вважає, що перевіряти дітей на туберкульоз треба, але, враховуючи, що якість туберкуліну може бути різною (в даному випадку застосовувався російський), є менш небезпечні способи, наприклад, за слиною.

У той же час в МОЗ кажуть, що за слиною достовірно визначають лише туберкульоз легенів, а Манту більш універсальна. Як роз'яснив директор Київського центру клінічної імунології Олег Назар, проба Манту застосовується у нас десятиліттями, а тимчасову заборону на препарат МОЗ вводить завжди, якщо після його застосування є масові випадки погіршення самопочуття. Подібні випадки з туберкуліном були і раніше, але забороняли лише конкретні серії препарату, передає видання «Сегодня».