Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мобільна жіноча консультація» фонду Ріната Ахметова обстежила в Маріуполі вже 100 осіб

20.10.2014

Сьогодні, 20 жовтня 2014 року, у Всеукраїнський день боротьби з раком грудної залози, у Маріуполі продовжили перевіряти жінок із числа переселенців на «Мобільній жіночій консультації».

За даними ВООЗ, рак грудної залози стоїть на першому місці серед онкологічних захворювань у жінок. В Україні щорічно реєструється понад 16 тисяч жінок із цим типом онкопатології. Щопівгодини одна жінка дізнається, що в неї рак грудної залози. Від цієї хвороби щороку помирають 7500 жінок. Окрема проблема, що дуже багато жінок звертаються до лікаря вже із запущеним захворюванням, і це зводить до мінімуму успішність лікування. Тому статистика захворюваності в Україні та у світі є схожою, а от цифри щодо смертності в Україні на порядок вищі.

Акція стартувала в Маріуполі 15 жовтня в межах діяльності Гуманітарного штабу «Допоможемо» Ріната Ахметова й Маріупольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради. За ці дні обстеження пройшли вже 100 жінок. Пересувний комплекс пробуде в місті попередньо до 15 листопада. Безкоштовну, якісну й анонімну комплексну діагностику органів репродуктивної системи можуть пройти жінки з числа вимушених переселенців, а також жінки із сімей у складних життєвих обставинах. Інформацію про запис і можливості обстеження в Мобільній жіночій консультації можна отримати за телефоном гарячої лінії 0 800 50 9001 (безкоштовно з усіх телефонів), 0629 33 52 25.

«Вже сформовано списки жінок і графік огляду на найближчі 2 тижні, — розповідає Вікторія Миколаюк, керівник програми «Рак виліковний» фонду Ріната Ахметова. — Для жінок, змушених переселитися до Маріуполя на час бойових дій, зараз це практично єдина можливість пройти діагностику безкоштовно».

Головний лікар Маріупольського онкодиспансеру Сергій Волошин: «У перші дні роботи пересувної консультації в однієї жінки вже виявили рак, ще в однієї жінки — підозра на онкологію, чекаємо позитивних результатів. Тільки рання діагностика є запорукою успішного лікування. На ранніх стадіях рак виліковується практично в 90% випадків. Тому жінкам до 40 років рекомендовано щорічний огляд лікаря мамолога, гінеколога та УЗД грудної залози, а жінкам старше 40 років показана мамографія раз на два роки. Для переселенців, а також для жінок із кризових маріупольських сімей, які не можуть дозволити собі пройти комплексне обстеження, це важлива акція. Всі жінки мають замислюватися про своє здоров’я не тільки раз на рік, у цей день. Тому така акція, яку проводить Гуманітарний штаб Ріната Ахметова й Національний інститут раку вперше в Маріуполі, спрямована також на інформування та привернення уваги до проблеми».

«Мобільна жіноча консультація» — це спеціалізований 18-метровий автопотяг, створений за європейським зразком для комплексного обстеження органів репродуктивної системи приблизно у 5000 жінок на рік. Усередині цієї клініки на колесах є два спеціалізовані кабінети — гінекологічний — з апаратом УЗД, кольпоскопом, інвентарем для збирання цитологічного матеріалу, і мамологічний кабінет — де жінкам роблять мамографію грудних залоз.

Починаючи з 2012 року, на базі «Мобільної жіночої консультації» — спільного проекту фонду Ахметова та Національного інституту раку — вже оглянуто 4 423 жінки. У десятків жінок було виявлено рак на ранніх стадіях, вони пройшли лікування й зараз здорові.

 

Довідка:

Гуманітарний штаб «Допоможемо» при Фонді Ріната Ахметова працює за чотирма напрямами: евакуація людей із зони військових дій; розміщення переселенців; надання гуманітарної, зокрема, медичної, допомоги; надання адресної допомоги.

У Гуманітарному штабі працює єдиний багатоканальний телефон 0 800 50 9001 та адреса електронної пошти [email protected]. Дзвінки на гарячу лінію безкоштовні.