Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Міжнародні експерти: на Донбасі є реальні проблеми та реальна допомога

19.04.2018

Жителі Донецької та Луганської областей потребують допомоги – про це заявив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто на звітному заході «Донбас і Мирні» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. За словами Паніотто, такої думки дотримуються 88% опитаних жителів Донбасу та майже 52% всіх українців також переконані, що найбільшу підтримку населенню регіону надає саме Гуманітарний штаб.

«Для жителів Донбасу загалом продукти та медикаменти – це те, що передусім потрібно. Потім побутові товари, дитяче харчування і одяг», – зазначив Паніотто.

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг розповів, що насамперед через конфлікт на Донбасі страждає саме мирне населення.

«Ситуація на сході країни залишається складною для мирних жителів з обох боків лінії розмежування. І що важливо! Конфлікт впливає на життя реальних людей з реальними потребами, які мають бути визнані й задоволені. Потреби людей мають бути на першому місці», – зазначив Хуг.

Александр Хуг

З початком збройного конфлікту величезна кількість людей була змушена покинути свої домівки та переселитися в міста й селища подалі від бойових дій. Численні тимчасові переселенці не захотіли їхати далеко від своїх домівок і влаштувалися на підконтрольній території Донецької та Луганської областей або в прилеглих до них регіонах. Про це розповіла Ноель Калхун, заступник голови Агентства ООН у справах біженців в Україні: «Мінсоцполітики говорить, що зараз в Україні 1,5 мільйона переселенців. Це дуже багато! Їхні потреби різні. Є люди, які змогли адаптуватися, почати бізнес. І що тішить: кількість людей, які вже працевлаштовані, зростає з кожним кварталом. Але це не означає, що все добре. Є велика кількість людей, які з великими труднощами інтегруються: люди з обмеженими здібностями, пенсіонери, одинокі матері. Вони потребують підтримки».

Ноель Калхун

Однак найскладніша ситуація, за словами Ноель Калхун, на прифронтових і неконтрольованих територіях Донбасу.

«Коли я буваю в цих селищах, які розташовані на лінії конфлікту, я дивуюся! Де немає нічого. Ні освіти, ні доступу до медицини, ні навіть крамнички, де можна купити хліб. Але люди там залишаються, – розповідає Калхун. – Я поговорила з одним чоловіком і здивувалася, адже навіть його родина живе в іншому місці: «Чому ви залишилися?» І він каже: «А подивіться на мій дім. Батько побудував цей будинок. У цьому будинку є 38 тисяч цеглин, і мій батько помацав кожну цеглину. Ви думаєте, що я від цього поїду?»

Заступник голови Управління ООН з координації гуманітарних питань в Україні Іване Бочорішвілі навів невтішну статистику. Сьогодні двісті тисяч людей живуть уздовж лінії розмежування на Донбасі. Практично щодня мирні люди піддаються обстрілу, їхні будинки руйнуються. А загальну цифру постраждалих від конфлікту на Донбасі можна порівняти з населенням невеликої країни.

«Є 4,4 мільйона людей, які постраждали від конфлікту. З них десь 3,4 мільйона потребують гуманітарної допомоги, – зазначив Бочорішвілі. – Дуже велика кількість постраждалих людей віком від 60 років,  через це ми іноді називаємо найбільш «старим» конфліктом в Україні. Гуманітарні потреби великі».

Іване Бочорішвілі

Бочорішвілі розповів, що з початку конфлікту на Донбасі загинуло приблизно 2500 людей.

«Дуже багато разів я чув, що це заморожений конфлікт, і я абсолютно з цим не згоден. Це дуже активний і дуже гарячий конфлікт на Сході України. Чим ще сумна ця ситуація: щодня ми бачимо, що приблизно мільйон людей перетинає лінію розмежування, щоб отримати пенсії», – зазначив Бочорішвілі.

Експерти зазначають, що в таких умовах прості мирні жителі вкрай потребують допомоги.

«За оцінками респондентів, найбільше допомоги жителям Донбасу надає Штаб Ріната Ахметова. Більш ніж половина опитаних по Україні вважають, що робота Штабу запобігла гуманітарній катастрофі на Донбасі, а 34% опитаних жителів на Донбасі стверджують, що без допомоги Штабу їхня сім'я, можливо, не вижила б», – резюмував Володимир Паніотто, генеральний директор КМІС.