Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Медики Краматорська отримали два сучасні апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова

10.06.2020

Сьогодні Фонд Ріната Ахметова спільно із SCM передали два апарати штучної вентиляції легенів Краматорській міській лікарні № 3.

– Усього Фонд Ріната Ахметова придбав і передає траншами українським медикам для порятунку життів більш ніж 200 суперсучасних апаратів штучної вентиляції легенів. Це практично повністю закриє дефіцит ШВЛ. За даними МОЗ, опорним лікарням України бракує приблизно 200 апаратів ШВЛ. Важливо, що допомогу відправляють не тільки в клініки обласних центрів, а й у медустанови таких невеликих міст, як Краматорськ, – сказала Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Апарати, передані державним клінікам Краматорська – частина найбільшої партії з 32 апаратів ШВЛ, доставленої Фондом Ріната Ахметова в країну з початку карантину. Вручення обладнання відбулося в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», який став частиною великої програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

Заступник міського голови Краматорська Юрій Люлька подякував Фонду Ріната Ахметова за допомогу в боротьбі з епідемією та заявив, що така підтримка дуже потрібна міській лікарні:

– Хочу подякувати Фонду Ріната Ахметова і SСM за всебічну підтримку та допомогу. Апарати ШВЛ – це довгострокова інвестиція в життя та здоров’я людей. Людство загалом, наша країна й наше місто в боротьбі з пандемією зіткнулися з низкою проблем: брак захисту, обладнання, коштів на їх придбання. І Фонд допоміг нам ці проблеми розв’язати, – сказав Юрій Люлька.

Заступник головного лікаря Краматорської міської лікарні № 3 Лариса Воловикова розповіла, як чекали лікарі на це обладнання:

– Навіть найпрекрасніші медичні працівники без умов для роботи, без апаратури іноді не можуть нічого зробити. Щиро дякуємо тим, хто постачив ці апарати, поліпшив умови роботи нашої лікарні, – сказала Лариса Гаврилівна.

Фонд Ріната Ахметова прийняв рішення закупити високоавтоматизовані апарати ШВЛ, щоб надати лікарям можливість якомога швидше й ефективніше починати на них працювати. А також звести до мінімуму вплив людського чинника під час рятування життя пацієнтів. Завідувач анестезіологічного відділення Краматорської міської лікарні № 3 Костянтин Маслов вказав на важливість такого підходу.

– Кожен такий апарат – це врятоване життя. І дуже часто не одного, а десятка людей, – сказав Маслов.

Лікар подякував Фонду не тільки за передання обладнання експертного класу, але й за підготовку лікарів для роботи з ними:

– За допомогою онлайн-освіти ми навчилися працювати з апаратами високого, експертного класу, а тепер – зможемо теоретичні знання втілити в практичну дійсність.

Вебінари, які допоможуть лікарям у регіонах максимально ефективно перейняти досвід провідних експертів країни в галузі штучної вентиляції легенів, Фонд Ріната Ахметова запустив спільно з МОЗ. Тільки в першій онлайн-конференції взяли участь понад 800 лікарів з усієї країни.

Також Фонд спільно з Міністерством цифрової трансформації створив навчальний серіал «Як працюють апарати ШВЛ», який переглянули вже понад 170 000 разів.

– На гербі Донецької області є слова: «Можливість доведена ділом». Вони дуже точно підходять до тієї допомоги, яку надає країні й рідному регіону Рінат Ахметов. Він об’єднав можливості всіх бізнесів SCM для своїх земляків і всіх українців. За особистим рішенням Ріната Ахметова, на боротьбу з коронавірусом було виділено 300 мільйонів гривень. Вони спрямовані на порятунок життів пацієнтів з ускладненнями від COVID і захист лікарів від можливого зараження, – сказав Олександр Вишняков, представник SCM у Донецькому обласному штабі з боротьби з коронавірусом.

Він також передав медикам, які працюють з COVID-19, подарунки від Фонду – сертифікати на отримання комплекту медичного спецодягу. Лікарі зможуть за QR-кодом вибрати необхідні розміри одягу, який буде зшито за спецзамовленням.

Директор департаменту охорони здоров’я Донецької області Володимир Колесник висловив подяку Рінату Ахметову за те, що допомагає медикам регіону закрити дефіцит обладнання:

– Сьогодні апарати ШВЛ стали символом надії на життя. Символом надії на порятунок. І від імені обласної державної адміністрації хочу висловити подяку за те, що даруєте цю надію.

Необхідно зазначити, що Фонд Ріната Ахметова із самого початку епідемії допомагає медикам Донецької області впоратися з викликом. В опорні лікарні Маріуполя, Селидового, Краматорська, Костянтинівки, Покровська, Волновахи, Слов’янська, Бахмута, Авдіївки та інших міст шахтарського краю передають експрес-тести, засоби індивідуального захисту та обладнання.

Напередодні шість апаратів ШВЛ високого класу отримав Львівський обласний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти в порятунку життя людей. Він реалізується в рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Докладніше про те, як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні боротися з коронавірусом, читайте в нашому спеціальному матеріалі.