Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Медична реформа в Україні: Що треба знати переселенцям

26.04.2018

В Україні Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) розпочало впровадження медичної реформи для всіх громадян країни з підписання декларації – документа, що підтверджує волевиявлення пацієнта про вибір лікаря, який надаватиме йому першу медичну допомогу. Очікується, що всі етапи реформування будуть пройдені до 2020 року. Про те, що треба знати переселенцям, розповіли в Громадській організації «Донбас-SOS».

Так, в ідеальному варіанті згідно з медреформою:

  • пацієнт буде спостерігатися у одного лікаря – сімейного лікаря, педіатра або терапевта – це гарантований доступ до першої медичної допомоги. А далі – за потребою і медичним висновком. Лікар знатиме вас, а ви його;
  • вся інформація про пацієнта та надавані медичні послуги буде вноситися в електронну систему охорони здоров'я eHealth. Тепер не доведеться носити зі собою зошит з історією хвороби, а саму історію і надавані послуги можна буде контролювати ззовні. Те ж саме буде стосуватися закупівель самими закладами;
  • держава буде перераховувати медзакладам гроші за реально надані послуги за затвердженими тарифами, єдиними для всієї країни. Тарифи будуть зобов'язані охоплювати усі витрати на надання допомоги, зокрема оплату праці медичного персоналу, тих самих хірургів, анестезіологів, медсестер;
  • для самих медзакладів буде змінюватися як система фінансування (будуть введені госпітальні округи), так і сама структура.

Планується, що вибір сімейного лікаря способом підписання декларації змінить підхід до надання першої медичної допомоги.

Тепер саме сімейні лікарі будуть:

  • спостерігати за станом здоров'я пацієнта, діагностувати та лікувати найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні стани, вести вагітність;
  • супроводжувати хронічні захворювання;
  • направляти пацієнта для надання вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • проводити профілактику (вакцинацію, огляди);
  • призначати ліки та виписувати рецепти, за якими можна, зокрема, отримати препарати за програмою відшкодування вартості ліків;
  • консультувати.

Також у межах первинної медичної допомоги можна буде гарантовано та безплатно провести низку аналізів (крові, сечі, ЕКГ, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс).

Для того, щоб отримувати цю допомогу, а надалі й інші різновиди допомоги безплатно, з 2 квітня треба підписати декларацію – документ, який підтверджує, що Ви обслуговуєтеся саме у цього лікаря і він отримує за це гроші. Підписати можна:

  • самостійно через електронну систему охорони здоров'я за допомогою електронного цифрового підпису (зараз недоступно);
  • звернувшись до медзакладу особисто.

Важливо: Всі дії безплатні. Ви обов'язково отримаєте один примірник підписаної декларації.

Важливо: Не обов'язково підписувати декларацію виключно зі своїм дільничним лікарем. Кожен може вибрати лікаря незалежно від місця реєстрації.

Відмовити в підписанні декларації можуть тільки з двох причин:

  • заклад ще не підключено до електронної системи охорони здоров'я;
  • всі лікарі медзакладу набрали оптимальну кількість пацієнтів – до 2000 на лікаря.

Важливо: Неправомірною також буде відмова на підставі того, що в закладі немає бланків декларацій. Декларація заповнюється в електронній формі, і після заповнення роздруковується уповноваженою особою.

Чи має право переселенець вибирати собі лікаря: Так. Для всіх передбачений єдиний порядок, який не залежить від місця реєстрації («прописки»). Відповідні пояснення неодноразово публікував і МОЗ, і Кабмін.

Чи є прив'язування до місця проживання: Прив'язування до місця реєстрації та фактичного місця проживання немає. Ваш лікар може перебувати в будь-якому районі, місті або навіть в іншій області.

Чи є терміни вибору лікаря: Ні, таких термінів немає. Але коли ви звернетеся в медзаклад через хворобу – вам однаково треба буде підписати Декларацію.

До яких лікарів можна записатися на прийом без направлення від сімейного лікаря: Без направлення від сімейного лікаря можна робити візити до гінеколога та психіатра. Якщо ви звертаєтеся до інших лікарів-спеціалістів за власним бажанням – треба самостійно оплачувати вартість візиту. Держава, через Національну службу здоров'я (після початку виплат за ці послуги в новій системі), оплачує тільки візити, призначені сімейним лікарем. Але, як повідомляє МОЗ, повне впровадження цієї системи відбудеться лише в 2020 році.

Як тепер переселенцям відвідувати поліклініку: Як і раніше. Але до профільних фахівців тепер за направленням вашого лікаря (дивіться вище).

Який алгоритм дій у разі відмови підписувати декларацію через реєстрацію поза районом: Порядок дій такий:

  1. Процитуйте лікарю «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу», затверджений Наказом МОЗ №503 від 19 березня 2018 року. Саме цей документ регламентує процес вибирання лікаря, подання і припинення дії декларації з вибору лікаря: «Пункт II. 1. Пацієнт (його законний представник – батьки, опікуни або піклувальники) має право вибрати лікаря, який надає ПМД, незалежно від зареєстрованого місця проживання», – йдеться у Порядку.
  2. Зверніться за поясненнями до головного лікаря.
  3. Якщо головний лікар відмовляє в реалізації вашого права на вільний вибір лікаря, зверніться до місцевого управління охорони здоров'я із заявою на ім'я керівника управління.

Де подивитися список всіх лікарів: Заклади першої медичної допомоги мають забезпечити інформування за місцем надання медичних послуг (тобто інформаційний стенд в самій поліклініці), а також на сайті (якщо він є) щодо:

  • самого медичного закладу (повна назва, реквізити ЄДРПОУ, наявність ліцензії на проведення діяльності);
  • лікарів, які практикують (їхні ПІБ, освіту, лікарську спеціальність, стаж роботи, кваліфікаційну категорію, місце (адресу) та графік роботи).

Як дізнатися, чи підключена поліклініка до електронної системи, чи ні: Через сайт електронної системи охорони здоров'я eHealth.

З ким краще підписувати декларацію: Все просто, терапевт – для дорослого, педіатр – для дитини, а сімейний лікар для всієї родини.

Який механізм вибирання лікаря для іноземних громадян, які проживають в Україні: Іноземні громадяни, які проживають в Україні постійно, біженці та особи, які потребують додаткового захисту, користуються першою медичною допомогою на тих самих підставах, що й громадяни України, надавши під час підписання декларації свій дозвіл на постійне місце проживання, посвідчення біженця або особи, яка потребує додаткового захисту.

Як підписати декларацію з лікарем, якщо людина маломобільна та не може самостійно прийти в амбулаторію: За словами в.о. міністра охорони здоров'я Супрун, у такому разі пацієнт може зателефонувати в амбулаторію, сказати про неможливість особистого візиту та підписання декларації, викликавши обраного лікаря додому. Лікар, в присутності пацієнта, заповнює декларацію (з планшета або ноутбука), надалі роздруковує її і приносить на підпис пацієнта.

Правове регулювання:

  • Наказ МОЗ від 19.03.2018 року №503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, і форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу»;
  • Наказ МОЗ від 19.03.2018 року №504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги».

ДЖЕРЕЛО