Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Материнське золото: завдяки грудному вигодовуванню можна заощадити $300 млрд

03.02.2016

«Успіх грудного вигодовування – не тільки винятковий обов’язок жінки. Популяризація вигодовування – необхідність для всього суспільства». Така фраза вийшла на обкладинці авторитетного британського медичного журналу The Lancet від 30 січня.

Це твердження The Lancet підкріплює фактами в матеріалах, присвячених перевагам, які дає материнське молоко не тільки новонародженим та їхнім матерям, а й економіці, а також наслідкам відмови від годування груддю. Медичний журнал проаналізував загалом 1 300 досліджень на цю тему. Перед вами кілька дивовижних фактів про те, як пов’язані економіка й жіночі груди:

  • Материнське молоко робить світ здоровішим і розумнішим, а також певною мірою зрівнює можливості людей, пише видання. Результати досліджень показують, що грудне вигодовування веде до скорочення інфекційних захворювань, підвищення інтелекту, може бути пов’язане зі зниженням поширеності діабету й надмірної ваги, а також допомагає запобігти раку в матерів. Якби всі матері світу годували новонароджених грудьми упродовж перших шести місяців життя, це могло б запобігти щорічно смерті 823 тисяч дітей (13% всіх смертей серед дітей до п’яти років) і 20 000 жінок.
  • У країнах із низькими та середніми доходами населення 37% дітей молодше 6 місяців харчуються виключно грудним молоком, у середньому у світі цей показник становить 35,7%. У бідних державах тривалість грудного вигодовування більша, ніж у заможних. У трьох країнах – США, Іспанії та Франції – більше 20% новонароджених взагалі не годують груддю.
  • Негативні ефекти, пов’язані з недостатністю або відсутністю грудного вигодовування, обходяться світовій економіці в $300 млрд щорічно – сума, порівнянна з обсягом глобального фармацевтичного ринку.
  • Збільшення тривалості годування груддю безпосередньо впливає на зростання рівня інтелекту в дітей та підлітків (у середньому на три пункти за шкалою IQ-тестів). Згідно з The Lancet, наслідками грудного вигодовування можна вважати кращу успішність у школі та університеті, вищий рівень заробітної плати та ефективність у роботі.
  • Якщо жінка годує грудьми сумарно більше двох років за своє життя, ризик розвитку інвазивного раку молочної залози для неї зменшується на 6% у кожен із цих двох років. Також знижується ризик розвитку раку яєчників. Щорічно грудне вигодовування запобігає 20 000 смертей від раку.
  • Чим більше матерів годують своїх дітей грудьми, тим меншим є число дитячих захворювань і, отже, тим нижчими витрати системи охорони здоров’я. За розрахунками дослідників, десятивідсоткове збільшення частки немовлят, які до шестимісячного віку отримують тільки грудне молоко, заощадило б бюджету США $312 млн, Великобританії – $7,8 млн, Китаю $30 млн, а Бразилії $1,8 млн.
  • Відмова від грудного вигодовування і використання замінників грудного молока призводять до підвищення навантаження на екологію: заводи з виробництва харчування й пакування для нього споживають електроенергію і вимагають ресурсів, транспортування забруднює повітря, для приготування підгодовування потрібна вода. У США ця індустрія щорічно виробляє 550 млн металевих банок і 364 тисячі тонн паперового паковання, які в підсумку опиняються на звалищах.

На думку авторів публікації в The Lancet, грудне молоко можна розглядати не тільки як «рідке золото» з погляду здоров’я матерів і немовлят – його також треба враховувати як чинник, що впливає на політику, макроекономіку та екологію. Оцінки вартості популяризації грудного вигодовування різняться від $635 млн на рік на консультування населення в кількох десятках країн до $17,5 млрд на ширший набір заходів у всьому світі. Але навіть максимальні витрати на ці цілі будуть значно меншими, ніж ті втрати від відмов годувати грудьми, які несе глобальна економіка зараз.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року Гуманітарний штаб Ріната Ахметова підтримав ініціативу Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітньої організації охорони здоров’я. З метою популяризації грудного вигодовування серед матерів, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі, Штаб оновив склади дитячих продуктових наборів та консультує жінок із питань практики грудного вигодовування в надзвичайних обставинах. Всього за час роботи Гуманітарного штабу вже видано 469 тисяч дитячих наборів (станом на 3 лютого).

ДЖЕРЕЛО