Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мамі спокійно – вона мене бачить щодня»: маленькі герої відеопроекту «14 днів щастя» про участь у зйомках

27.06.2019

Добігає кінця друга зміна п’ятого сезону проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду Ріната Ахметова. У межах цього заїзду 10 дітей, які постраждали від збройного конфлікту на Донбасі, взяли участь у зйомках документального відеопроекту «14 днів щастя». Хлопчики та дівчатка, котрі взяли участь у щоденних інтерв’ю, представляють різні групи населення. Серед них є й жителі «сірої зони», і переселенці, і діти з непідконтрольної території. Але їх об’єднує одне: всі вони позбавлені нормального дитинства через бойові дії.

Спецпроект «14 днів щастя» створено, щоб через історії цих дітей, їхні переживання та емоції заявити на всю країну про проблему психологічної травми, до якої схильні 240 тисяч дітлахів, котрі живуть наразі уздовж лінії зіткнення, і показати, що її можна розв’язати.

Увесь процес психологічної реабілітації буде продемонстрований у динаміці. Надалі ці матеріали зможуть використовуватися в методичних і наукових цілях.

– Мені за ці дні стало дійсно краще, я був закритий, невпевнений у собі трохи, цурався людей, боявся гучних звуків. Тут усе змінилося. Допомогли психологи та спілкування з дітьми, які пройшли через ті самі проблеми, що я, – сказав Саша Пронарович із селища Новолуганське, один з 10 дітей, які брали участь у зйомках.

Його «колега», Стас Сагір зі села Чермалик, розповідає, що постійною глядачкою проекту «14 днів щастя» стала його мама:

«Вона телефонує щодня, говорить, що я став «зіркою». Жартує, звичайно, але їй дуже подобаються ролики, які випускає Фонд Ріната Ахметова. Щодня мама може дивитися, що відбувається в таборі. Бачить мій настрій. Вона, до речі, помітила, що я став частіше усміхатися, і їй від цього спокійно».

– Проект «14 днів щастя» знято у форматі реаліті, але з важливою соціальною функцією – показати, що є проблема «травми війни» у дітей і є методики, які допомагають її розв’язувати. Методики теж представлені в роликах у рамках проекту, і будь-який психолог може ознайомитися з прийомами, які допомогли дітям-учасникам «Мирного літа» побороти свої страхи, – сказала Оксана Збітнєва, менеджер проектів Фонду Ріната Ахметова.

Ролики відеопроекту «14 днів щастя» можна знайти на сторінках Фонду Ріната Ахметова у Фейсбук https://www.facebook.com/AkhmetovFDU та Instagram https://www.instagram.com/akhmetovfoundation/.