Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Мама пояснила, що дорога замінована»: історія 10-річної Аріни з Маріуполя у Музеї «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

20.07.2024

Зараз Аріна живе у Хмельницькому. Але дитяча пам'ять назавжди закарбувала втечу з рідного Маріуполя. І дорогу, якою йшли люди з табличками, де було написано «візьміть мене кудись». Свою історію 10-річна Аріна розповіла під час відпочинку та оздоровлення на Закарпатті на зміні проєкту «Рінат Ахметов — Дітям. Мирний відпочинок дітям України».

«Коли почалася війна, ми спочатку майже 10 днів жили у дідуся у котельні, у підвалі. Якось до садочку прилетіла міна, ми сховалися у під’їзді біля ліфта. Ще пам’ятаю, як дідусь знайшов сосиски, ми їх посмажили і в нас це була царська вечеря», — пригадує Аріна.

Тим часом Маріуполь нещадно обстрілювався. Через пару тижнів після того, як у місті щезла електроенергія, родина дівчинки вирішила виїжджати. Їхали машиною вкрай обережно.

«Мама пояснила, що навколо можуть бути міни. Не через всі мости можна було проїхати. Я бачила дорогою, що люди стояли з надписом "візьміть мене кудись". І ще бачила дим і дуже темні хмари», — говорить Аріна.

Історія Аріни увійшла до Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Розповідь з перших вуст ви знайдете тут: https://bit.ly/3WjyzV6

Майже 5 тисяч дітей, які постраждали від війни, отримали відпочинок, оздоровлення та психологічну допомогу у дитячому таборі на Закарпатті в рамках проєкту «Мирний відпочинок дітям України» у форматі змін «Блогер Кемп».

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова, який зібрав вже понад 110 тисяч історій українців про війну. Розкажіть свою на порталі Музею https://civilvoicesmuseum.org/  або на безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001.