Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Лише у Києві та Броварах 10 випадків активної форми туберкульозу виявили лікарі пересувного флюорографу протягом двох тижнів роботи

10.04.2012

Протягом двох тижнів роботи безкоштовного пересувного цифрового флюорографу в Києві та Броварах було обстежено 1161 особу. Загалом було виявлено 14 випадків туберкульозу, серед яких 10 – з активною формою.

З ініціативою надати українцям можливість безкоштовної ранньої діагностики легенів,  включаючи захворювання на туберкульоз та інші патології,  виступив Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» в рамках реалізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні». Обстеження здійснювалося  на сучасному цифровому рентгенофлюрографічному апараті. 14 життів фактично були врятовані: люди навіть не здогадувались, що мають проблеми зі здоров’ям. З флюорограмою та висновком лікаря- лаборанта їх було направлено до районних фтизіатрів за місцем проживання  для призначення подальшого лікування.

«Наш фонд вже третій рік поспіль реалізує ініціативу пересувного флюорографу. Скринінговий метод дозволяє виявити підозру на туберкульоз і є ефективним в місцях скупчення представників «груп ризику» – на вокзалах, автовокзалах, ринках. Саме тому з метою виявлення туберкульозу в цих групах наш флюорограф працював на Південному залізничному вокзалі, Центральному автовокзалі, ринку «Троєщина», Головпоштамті. Виявлення навіть однієї людини з активною формою туберкульозу – вже досягнення, тому що, за умови лікування, його рідні, оточуючі, співробітники знаходяться у безпеці. Зменшення кількості нових випадків захворювання, мотивація до завершення лікування хворих на туберкульоз та безпека оточуючих – головні завдання нашої Програми»,- зазначила Марія Маковецька, Керівник відділу адвокації, комунікації та соціальної мобілізації  програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» , яку реалізує Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» за підтримки Глобального фонду для боротьби із ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією.

 0800503080 - безкоштовна гаряча лінія з питань туберкульозу