Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Курс на Донбас. Блог Римми Філь

09.08.2019

Дніпропетровськ. Раннього ранку. На складі за містом закінчуються приготування до великого рейсу. У 20-тонні фури завантажують цукор, борошно, крупи, олію. Машини перевіряють журналісти, потім вантаж запечатують. На завантажені величезні фури надягають «попону» – на сіро-білому тлі жовтий хрест і напис: «Гуманітарний штаб Ріната Ахметова «Допоможемо». Скоро це словосполучення стане знайоме всім без винятку на Донбасі.

Ми виїжджаємо…

Час дивовижно спресовує факти та події, які перевернули твоє життя. Календар змінює дати, а пам’ять не відкладає ці події в далеку папку. Наш легковик іде на чолі колони. Слідом довга низка машин. Перший гуманітарний рейс.

Від грандіозності та надміру почуттів захоплює подих, коли повертаєш голову назад і бачиш ланцюжок однакових фур…

Скажу чесно, було страшно. Тому що серпень 2014-го – це не тільки розпал конфлікту та найважчі бої на Донбасі. Це пік загального напруження, емоційний сірник – спалахне будь-якої миті.

А ще це був час миттєвих дій, які часто ґрунтувалися на емоції, почутті причетності, співчутті. Саме так народився Гуманітарний штаб, який 14 серпня оголосив про рішення Ріната Ахметова відправляти в Донецьку та Луганську області гуманітарну допомогу. Вже 22 і 23 серпня перший ешелон гуманітарного рейсу прибув до Маріуполя.

Сто фур із продуктами, дитячим харчуванням, засобами гігієни, які так були потрібні жителям Донбасу. До складу першого ешелону загальною вагою понад 2000 тонн входило 200 000 індивідуальних продуктових наборів, 10 000 гігієнічних наборів, розрахованих на один місяць для сім’ї з трьох осіб, 5000 дитячих наборів, до яких входило ще дитяче харчування та підгузки для малюків.

Головною розподільчою базою для першого рейсу, а потім для всієї української території Донбасу став Маріуполь. Були сформовані волонтерські команди з працівників ММК імені Ілліча, МК «Азовсталь» і Маріупольського ремонтно-механічного заводу. Люди хотіли всіма силами допомогти тим, хто потрапив у біду. Команди працювали в кілька змін, формуючи продуктові набори та розвозячи їх до місць видачі.

Першими набори з гуманітарного рейсу Ріната Ахметова почали отримувати переселенці, які проживали у Маріуполі, Новоазовському, Першотравневому, Волновасі. Потім – у Слов’янську, Красному Лимані, Авдіївці, Вуглегірську, Дебальцевому, Артемівську, Кураховому, Добропіллі.

У ці ж дні – перші доставки продуктових наборів до Донецька. Це було дуже складно та надзвичайно небезпечно. Але той, хто шукає шляхи, завжди знаходить можливість. І вже зовсім скоро «Донбас Арена» стала найбільшим центром розподільчої допомоги для всієї непідконтрольної території.

Уже потім у великих містах відкриються стаціонарні пункти видачі, і робота Гуманітарного штабу Ріната Ахметова буде скидатися на добре налагоджений механізм.

Машини з гуманітарним вантажем ішли на Донбас у спеку й холод, під обстрілами й у рідкісні періоди тиші, рятуючи людей від голоду під час боїв і обстрілів.

Це було неймовірне поєднання прагнення, сміливості та сили волі. За час роботи Гуманітарного штабу в його роботі загалом узяли участь більш ніж п’ять тисяч волонтерів. На сьогодні видано понад 12,3 млн продуктових наборів. Врятовано понад мільйона людських життів.