Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Крик жителів Дебальцевого: «Небо злилося із землею через вибухи, пекло якесь!» — репортаж segodnya.ua

01.02.2015

Репортаж segodnya.ua із Дебальцевого.

Крик жителів Дебальцевого: «Небо злилося із землею через вибухи, пекло якесь!» — репортаж segodnya.ua

 

Містяни палять багаття біля під’їздів і намагаються виїхати будь-якими способами

Жителі Дебальцеве вже не соромляться називати своє місто «островом невезіння». Місту не пощастило стати точкою спотикання збройних сторін конфлікту між українськими військами й бойовиками так званої «ДНР». Ще порівняно недавно тут було більш-менш тихо, а ось приблизно вже як тиждень місто живе у справжньому пеклі.

«Рідні не можуть додзвонитися до нас тижнями»

«У нас стріляють без розбору — снаряди летять просто в житлові квартали, у будинки, лікарні, школи, — розповіла Сегодня.ua мешканка Дебальцевого Алла Курінова. — Є райони, де люди цілодобово не виходять із підвалів і погребів — Перша і Друга майданчики, східний, наприклад, Рязанка… Та взагалі, скрізь сидять, ніс на вулицю висунути боятися ".

Мобільний зв’язок у Дебальцеве працює ледве-ледве, і потрібно ще пошукати місцину, де є хоча б слабкий сигнал. «Чоловік бігав по городу з телефоном, поки знайшов таке місце, хоч поговорив із нами, розповів, що в місті дуже гучно, але з ним усе гаразд», — повідомила Лілія Самаркіна, яка виїхала місяць тому з Дебальцевого.

 

У місті. Фото: vk.com/debaltsevo_online

Втім, мобільний телефон зараз у місті ледве не розкіш. Через багатоденну відсутність електрики містяни банально не можуть їх зарядити, тому для багатьох мобілки перетворилися на розряджені даремні шматки пластика. Родичі не можуть додзвонитися тижнями, панікуючи в соцмережах. «Нещодавно біля пожежки на Вузловій поставили генератор, ми швидко кинули телефони на зарядку. Друг зневірився додзвонитися матері до Харкова, сказати, що з ним усе гаразд, так він просто на вулиці у військового попросив мобілку зателефонувати — і той дав. Мати вже була в передінфарктному стані, насилу заспокоїли», — розповів місцевий житель Ігор Соловйов.

 

«Багаття розводимо прямо біля під’їздів»

Щодня місто не долічується кількох мирних жителів, які гинуть у своїх будинках від осколків снарядів. Тільки вчора були вбиті троє осіб — дві пенсіонерки і 16-річний хлопець. Кілька днів тому під обстрілом загинули вчителька молодших класів Наталя Липовська й лікар-рентгенолог міської лікарні. «Вчора-позавчора тут був просто гуркіт, літало, здається, все — і снаряди, і будинки, і люди. Небо злилося з землею через вибухи, пекло якесь!» — емоційно поділилася мешканка Людмила.

 

Будинок після обстрілу. Фото: vk.com/debaltsevo_online

Ті ж, хто залишився жити в Дебальцеве під час війни, намагаються не втрачати присутності духу. «Так, доводиться виживати — за водою бігти до колодязя на Толстова, заряджати телефони на сусідній вулиці, спати в підвалі, бо у квартирі +3 градуси і крижані батареї. Фонд Ріната Ахметова привозить гуманітарку, тим і рятуємося, — поділилася із Сегодня. ua Маргарита. — Багаття розводимо прямо біля під’їздів, варимо гуляш з усього що є під рукою, щоб діти гарячого поїли. Воду, до речі, возять у бочках дворами, треба тільки зловити. Купити продукти, напевно, десь можна, але біля нас усі магазини закриті».

Безстрашні волонтери та водії

На вулицях настільки мало людей, що, здається, їх зовсім у місті не залишилося. Здебільшого жителі Дебальцеве виїхали, інші сидять по домівках або в укриттях, боячись вийти зайвий раз назовні — можна потрапити під обстріл або наштовхнутися на нерозірваний снаряд. «Таких тут багато в місті валяється, не хочеться зайвий раз долю випробовувати, — зазначив місцевий житель Едуард.

Втім, ті, хто не виїхав раніше, вже морально готові кинути все і зникнути з Дебальцевого до настання миру й тиші. Однак і з цим проблеми: влада тільки-тільки днями почала вивозити людей із міста, що наскрізь прострілюється. Переважно, цим займаються безстрашні власники автомобілів та волонтери, які, незважаючи на стрілянину, вивозять людей в Артемівськ, але частіше — у Харків. Вартість поїздки — від 1500 до 2000 тисяч за 4 або 6 осіб, залежно від машини. Гарантій жодних — артемівська траса прострілюється, але сміливців це не зупиняє.

«Начебто днями бойовики дали коридор для виїзду людей із Дебальцевого, обіцяли не стріляти. І що? Поїхали одиниці, тому що основна маса жителів просто не знала про це. Все ж у підвалах, у притулках, телефони не працюють… Так тепер самі жителі один одному передають «сарафанним радіо», коли чергове вивезення та звідки», — говорить мешканка міста Маргарита.

Загальний стан людей — смуток, страх і депресія. Здаються й виїжджають найстійкіші, решта сподіваються на Бога й чекають, коли закінчиться війна.

«Дебальцеве — територія України!»

За інформацією Ради з національної безпеки й оборони, Дебальцеве як і раніше залишається під контролем Збройних сил України, водночас біля міста бойовики проводять передислокацію сил і накопичують техніку. Незважаючи на це, у Дебальцевому вже організоване електропостачання бомбосховища та інших об’єктів від пересувних електростанцій.

«У місті працюють шість електрогенераторів. Також у місті функціонують пункти харчування для населення — дві польові кухні. У середу в Дебальцеве був доставлений гуманітарний вантаж від Державної служби України з надзвичайних ситуацій», — повідомили у штабі з керування військовою операцією на Донбасі.

 

Дорогою до міста. Фото: vk.com/debaltsevo_online

Чому невелике містечко в Донецькій області стало епіцентром запеклих боїв, Сегодня.ua запитала у військових експертів. «Дебальцеве — найбільший транспортний вузол. Це один із найбільших залізничних вузлів в Україні й місто на найкоротшому шляху між Донецьком і Луганськом, а також відкриває трасу на Харків. Взяття Дебальцеве бойовиками «ДНР» та «ЛНР» означало б як з’єднання їх збройних сил, так і встановлення остаточного контролю над частиною регіону. Крім того — дві електростанції, Миронівська і Вуглегірська, кілька стратегічних заводів — тут повний комплект для дестабілізації ситуації не тільки на Донбасі», — розповів військовий експерт Георгій Салманішвілі.

Спікер Генштабу Владислав Селезньов додав, що місто і його околиці входять вглиб території, зайнятій бойовиками, і Дебальцеве може стати плацдармом для розгортання нових бойових дій. «Ну й найголовніше: Дебальцеве — це територія України! Тому за це місто і йдуть бої. Місцеві жителі, навіть ті, хто сумнівався, поживши під контролем бойовиків, вже не хочуть цього і всіляко підтримують українську армію», — розповів Сегодня.ua Селезньов.

ДЖЕРЕЛО