Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Коронавірус в Україні: Фонд Ріната Ахметова допомагає медикам освоїти найновішу апаратуру для порятунку життів

06.05.2020

Апарати штучної вентиляції легенів можуть стати єдиним шансом на порятунок для людей з важкими ускладненнями коронавірусу. Але для освоєння такої серйозної медтехніки, особливо надсучасних моделей, навіть досвідченому фахівцеві потрібен час. Тому Фонд Ріната Ахметова спільно з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією анестезіологів України створили серіал «COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легенів».

«Фонд Ріната Ахметова купує і доставляє в Україну найсучасніше обладнання для боротьби з коронавірусом і його наслідками. Зокрема, частина апаратів ШВЛ вже доставлена ​​і встановлена ​​в державних лікарнях різних регіонів країни. У звичайному житті медики вчаться працювати з   новою апаратурою. Але у нас епідемія, коли гостро необхідна швидка і якісна передача експертного досвіду. Саме для цього і створений міні-серіал», – розповіла Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Мета серіалу – навчити медиків в найкоротші терміни користуватися сучасними апаратами штучної вентиляції легенів. У тому числі тими, які Фонд вже передав і готує до передачі в державні лікарні України. Про його важливість говорить кількість переглядів – понад  30000 на сьогоднішній день.

«Це більш ніж ефективний крок, оскільки нові апарати можуть відрізнятися своїми режимами роботи залежно від виробника. Завдяки серіалу лікар замість вивчення інструкції на 800 сторінок може подивитися 10–15-хвилин відео за участю експерта-анестезіолога. Це дозволяє набагато простіше освоїти нову апаратуру», – каже голова Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров.

Формат серіалу являє собою чотири міні-інтерв'ю тривалістю до 20 хвилин. Перші три знайомлять лікарів із можливостями сучасних апаратів штучної вентиляції легенів і особливостями їх використання. Фінальне, четверте відео буде цікавим в першу чергу далеким від медицини людям. У ньому співрозмовником анестезіолога-реаніматолога став амбасадор Фонду, відомий телеведучий Олег Панюта. З їхньою допомогою глядач дізнається, як себе почуває підключена до апарату ШВЛ людина, в якій ситуації це дійсно необхідно, і чи може його використовувати сам пацієнт.

Серіал доступний на YouTube-каналі та сторінках Фонду Ріната Ахметова в соцмережах, а також на порталі «Дія.Ціфрова освіта» Мінцифри та на сайті Асоціації анестезіологів України.

Раніше Фонд Ріната Ахметова у співпраці з Мінцифри створили унікальні освітні серіали для педагогів («Карантин: онлайн-сервіси для вчителів») і спільно з ФК «Шахтар» – для школярів («Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту»). Цикли відеокурсів розміщені на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook і Youtube-каналі.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають людей похилого віку дотримуватися правила номер один під час карантину – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу «Україна» – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман, Олексій Суханов і відомий журналіст Савік Шустер.

Детально про те, як і чим Фонд Ріната Ахметова допомагає країні подолати загрози коронавірусу, читайте в оглядовому матеріалі.