Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Кому потрібно міняти довідку переселенця?

12.07.2016

11 червня 2016 року було опубліковано зміни до Постанови КМ України № 509 (далі – «Постанова № 509»). На думку Донбас СОС, нововведення внесли плутанину в процес отримання та продовження довідок. Ускладнюється ситуація й суперечності між Постановою № 509 і роз’ясненнями, які дає Міністерство соціальної політики України:

За Постановою № 509 довідка, видана до 20 червня 2016 р., яка не скасована й термін якої не закінчився, вважається дійсною й безстроковою. Наприклад, ви вкотре продовжили довідку в травні 2016 р., на зворотному боці є запис: термін дії довідки продовжено до листопада 2016 р. Отже, ця довідка, починаючи з 11.06.2016 р. (набуття чинності змін до Постанови № 509) буде вже безстроковою й дійсною. Більше проходити процедуру продовження довідки не потрібно. Проставляти на довідці запис «Довідка безстрокова» також не потрібно.

Однак у цій ситуації є деякі юридичні моменти, які необхідно врахувати:

  • Якщо термін дії довідки, виданої до 20 червня 2016 р., закінчився, її треба замінити.
  • Якщо в довідці ВПО як адресу фактичного проживання вказано адресу органу державної влади або будь-якого іншого приміщення, за якою людина фактично не проживає, таку довідку треба перереєструвати до 20 липня 2016 р.

Для заміни довідки внутрішньо переміщена особа особисто або через законного представника звертається по нову довідку. Раніше видану довідку забирають.

Приклад 1: термін дії довідки закінчився в травні 2016 р., проте переселенець довідку не продовжував. Отже, на момент набуття чинності змін (11.06.2016 р.) довідка була недійсна, і її треба замінити.

Приклад 2: Довідка була продовжена, але в ній як адресу фактичного проживання вказано адресу УПСЗН, у якому видали довідку, отже, таку довідку також треба замінити. Зверніть увагу, що навіть якщо у вас змінилася адреса проживання, але не змінився район, ви зобов’язані замінити довідку, в іншому разі ви надали недостовірні відомості, і вашу довідку може бути скасовано.

  • Довідка, у яку внесені діти, треба замінити (відповідно до роз’яснень Мінсоцполітики). Згідно зі змінами, тепер кожна особа, зокрема малолітні та неповнолітні діти, повинні мати окремі довідки.

Для отримання довідки неповнолітня особа (віком від 14 до 18 років) подає заяву на отримання довідки особисто, а для отримання довідки малолітньою особою (яка не досягла 14 років) заяву подає один із батьків або законний представник (опікун, піклувальник). У довідку дітей не вносять дані батьків. Батькам видають нову довідку без вказівки дітей.

Деякі УПСЗН говорять про те, що отримання на дітей і заміна довідок не обов’язкова, однак рекомендується цю процедуру провести, оскільки тепер таку довідку у вас можуть зажадати в школі, садочку, лікарні. Також у разі продовження адресної допомоги у вас попросять окремі довідки на дітей та батьків.

Заяву про узяття на облік малолітньої дитини, яка прибула без супроводу законного представника для отримання довідки, може подавати від її імені родич (бабуся, дідусь, прабабуся, прадід, повнолітні брат чи сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає (перебуває) дитина. У цьому разі вам додатково необхідно надати документи, які підтвердять вашу з дитиною спорідненість.

І наостанок, у разі якщо переселенець не має можливості провести заміну довідки до 20.07.2016 р., він має право подати до УПСЗН письмову заяву та документи, що підтверджують причини неможливості продовження довідки. За рішенням УПСЗН термін перереєстрації довідки може бути продовжено до 60 днів.

ДЖЕРЕЛО