Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Комісії для соцвиплат будуть перевіряти не матеріальний стан переселенців, а їхнє місцезнаходження, – правозахисники

29.06.2016

Спеціальні комісії для відновлення соцвиплат будуть перевіряти не матеріальний стан переселенців, а їхнє місцезнаходження на підконтрольній українській владі території. Таку думку висловив глава юридичної служби «Право на захист» Герман Петров.

Раніше повідомлялося, що в червні Кабінет міністрів затвердив порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їхнього фактичного проживання.

Механізм відновлення соцвиплат вимушеним переселенцям пояснив радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО в Донецькій області Олександр Ворошков. «Людині потрібно звернутися в управління соцзахисту, повідомити, що їй потрібно відновити виплати, й тоді настає черга працювати співробітникам управління соцзахисту. Вони мають діяти згідно з чинним законодавством обстеження матеріального стану людини. До людини прийдуть представники соцзахисту, це буде або інспектор, або робоча група, комісія, вони зроблять обстеження й після цього, упродовж декількох днів буде прийнято рішення про відновлення виплат», – сказав він.

Вислів «обстеження матеріального стану людини» викликало хвилю обурення в залі, де були присутні переселенці. За якими критеріями будуть працювати комісії, незрозуміло, оскільки в орендованій квартирі той самий телевізор або пральна машина, хоч якою є їхня вартість, не належать переселенцю.

Голова юридичної служби офісу «Право на захист» у Слов’янську Герман Петров нагадав, що статус переселенця мають ті люди, які приїхали з непідконтрольної території й не мають на підконтрольній території України свого житла.

«Тому під «обстеженням житла» мається на увазі орендована, найнята або отримана в безоплатне користування для сім’ї якась житлоплоща. Говорити про те, що один телевізор, два телевізори, п’ять телевізорів – взагалі неправомірно. Тут мається на увазі швидше не матеріально-технічне забезпечення сім’ї, а наявність самого факту, присутність цієї сім’ї на території України», – пояснив він.

На думку Петрова, термін «обстеження матеріального стану людини» в уже скандальній постанові № 365 перекочував із постанови від 2001 року про порядок створення державної комісії при нарахуванні соціальних виплат, де саме і звучить фраза про матеріальний стан.

«У постанові № 365 зазначено, що ця комісія буде перевіряти кожного переселенця за місцем проживання не рідше одного разу на 6 місяців. Це питань не матеріального забезпечення, а фактичного його перебування тут», – сказав юрист.

Радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО в Донецькій області Олександр Ворошков нагадав, що постанову № 365 було прийнято з деякими порушеннями, зокрема, вона не пройшла обговорення з громадськістю. «Громадські організації категорично проти більшості цих дискримінаційних норм… Я сподіваюся, що більшість цих положень буде скасовано, ми за це будемо боротися», – сказав Ворошков.

ДЖЕРЕЛО