Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Коли в сім’ї 9 прийомних дітей, продуктові набори стають джерелом виживання», — батьки-вихователі ДБСТ у Докучаєвську

10.10.2014

 

 

Для сімей, які проживають у зоні проведення АТО й опікуються великою кількістю дітей, продуктові набори від Гуманітарного штабу при Фонді Ріната Ахметова часто стають мало не єдиним джерелом виживання.

Так, на пункт видавання гуманітарної допомоги в Докучаєвську прийшла велика родина Елли та Олександра Хоминців. Ось уже кілька років подружжя працює у статусі батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу (ДБСТ). У них під опікою перебувають 9 дітей-сиріт і двоє власних дітей.

До 2007 року сім’я з двома синами Льонею й Сашею жила в місті Старобешеве, але мама дуже мріяла ще і про доньку. Обговоривши з чоловіком усі «за» і «проти», подружжя вирішило взяти на виховання сироту. Так, першою в сім’ї з’явилася Світлана, а через три місяці — Даша, а ще трохи пізніше Діма. Хотілося взяти більше дітей, але не дозволяли розміри житла.

У 2009 році Хоминці отримала в подарунок будинок, побудований і обладнаний на кошти фонду Ріната Ахметова, у межах програми «Сирітству — ні!». Зареєструвалися як дитячий будинок сімейного типу і змогли прийняти в сім’ю ще трьох дітей: Віку, Катю і Юру. А через два роки в сім’ї Хоминців з’явилася Валерія та її рідна сестра Катя. Останньою дитиною, яку у 2012 році родина взяла на виховання, стала маленька Анжела.

Для Елли та Олександра немає нічого дорожчого, ніж щастя їхніх дітей, вони не ділять їх на «своїх» і «чужих», намагаються передати їм свою любов, турботу, досвід і знання.

Через військовий конфлікт на Сході країни, сім’я зіткнулася зі складними випробуваннями. Єдине джерело прибутків — допомога на утримання дітей, які перебувають під опікою, вичерпалося, коли з міста пішла державна влада.

Мудрі батьки шукали можливості хоч якось забезпечити себе й дітей. На відкладені заощадження ще в червні закупили все, що потрібно для школи (в родині 6 дітей шкільного віку) і зробили запас ліків.

«Ви знаєте, як діти хворіють, варто одному підхопити болячку й через годину можуть захворіти інші. Важко було під час обстрілів: доводилося ховатися в підвалі, діти плакали, слава Богу, що Докучаєвськ не опинився в епіцентрі подій, — розповіла Елла, мама-вихователь. — Зараз діти пішли до школи, але з настанням холодів їм просто нічого буде взути й одягнути, повиростали за рік».

Старшу доньку Христину Елла з Олександром відправили вчитися до коледжу в Бердянськ, подалі від військових дій, там дівчинка отримує стипендію і зможе про себе подбати.

А от для інших членів сім’ї Хоминців Гуманітарний штаб вже двічі надавав продуктову допомогу. Родина сподівається, що така допомога буде регулярною.

«Із Рінатом Леонідовичем ми особисто знайомі вже багато років. Він завжди підтримував і підтримує нашу сім’ю. І зараз, коли ми разом з усіма бюджетними одержувачами виплат і допомог опинилися в дуже важкій ситуації, допомога Гуманітарного штабу нас дуже підтримала. Я відразу ж написала Рінату Леонідовичу листа, висловила йому нашу величезну подяку», — додає Елла.