Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Коли мій дім обстріляли з „градів“, там були дві вагітні та маленькі діти»: мешканка Білогородки довірила свою історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

23.11.2022

У будинок Оксани у Білогородці, що на Київщині, уламки «граду» влучили у березні 2022. У момент обстрілу в оселі перебували дві вагітні жінки, малолітні діти та інші родичі. Те, що велика родина вижила, Оксана вважає дивом. Вони залишили зруйновану хату, та не рідне село, і знайшли в собі сили допомагати Білогородській громаді. Своєю історією жінка поділилася з Музеєм «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

«12 березня о шостій ранку мій будинок обстріляли з „градів“. Там були троє моїх онуків, моя вагітна донька, син, зять, чоловік, сестра, а також вагітна колега з маленькою дівчинкою. Важко передати почуття, яке ми пережили — коли на твоїх онуків та дітей летить скло побитих вікон, руйнується будинок, який ти будував. І як страшно за їхні життя», — згадує Оксана.

Обидві вагітні жінки спали на другому поверсі, коли почався обстріл. Поверх постраждав найбільше. Коли син Оксани закричав: «Ви живі?», — здавалося, що пройшла вічність, перш ніж жінки відгукнулися. На щастя, вижили всі. Після обстрілу Оксана вибігла на вулицю та побачила там військового, якому відірвало руку. Родина надала йому першу допомогу.

«Я не плакала до самого вечора, потім вже почалася істерика. Було дуже страшно, в той день ми виїхали з дому і місяць не поверталися», — ділиться жінка. 

Родина поїхала з будинку, але залишилася у Білогородці. Оксана ходила на роботу та підтримувала свою громаду: від мешканців, які не можуть себе обслуговувати, до військовослужбовців, які перебували у селі. У квітні її донька народила хлопчика — велике щастя для всіх. На жаль, старші онуки досі бояться спати без дорослих та біля вікон. Дивіться та слухайте історію родини за посиланням bit.ly/3VgT0PX

Свою історію Оксана довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 50 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001