Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Коли добро стає відчутним

05.09.2019

5 вересня в усьому світі відзначають Міжнародний день благодійності. Це відносно нове свято – офіційний статус воно отримало за рішенням ООН наприкінці 2012 року, і тепер його святкують щороку.

В Україні діють десятки благодійних проектів та організацій, які допомагають людям впоратися із соціальними й економічними потрясіннями. Лідером благодійності в Україні є Фонд Ріната Ахметова. Про це свідчать дані всеукраїнського соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Згідно з дослідженням, про діяльність благодійного Фонду Ріната Ахметова знають 91,3% жителів України і 97,6% жителів Донецької та Луганської областей.

Фонд Ріната Ахметова заснований у 2005 році. Це найбільша особиста благодійна ініціатива в Україні. Завдяки важливим проектам у галузі охорони здоров’я, освіти та культури діяльність Фонду відома в усіх регіонах нашої країни та за кордоном.

Від самого початку бойових дій на Донбасі Рінат Ахметов першим простягнув руку допомоги мирним жителям охопленого конфліктом регіону і врятував понад мільйон людей з обох боків лінії зіткнення. Щодня допомога продовжує надходити тим, хто особливо гостро її потребує.

– Завдяки особистій ініціативі Ріната Ахметова добро й допомога стають видимими й відчутними, перетворюючись з абстрактних понять на конкретні справи й результати. Мільйон врятованих життів – це не красивий мовний зворот. Люди на Донбасі продовжують страждати, особливо люди похилого віку та діти. Це одна з головних причин, чому Фонд шостий рік допомагає мирним жителям регіону. Його гуманітарна діяльність на сході України – найбільш системна та масштабна в країні, – розповіла Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Діяльність Фонду Ріната Ахметова здобула визнання та високу оцінку за кордоном. Сьогодні це повноправний учасник Європейського центру фундацій та міжнародної благодійної спільноти. На роботу Фонду вказують і в ООН.

– Коли я вперше опинився на Донбасі, то в кожному населеному пункті, через який проїжджав, зустрічав великі скупчення людей. Я зупинявся, питав у присутніх, чого вони чекають. І всі мені говорили, що прийшли по допомогу, яку привіз Рінат Ахметов. Він робить дуже багато для того, щоб люди на Донбасі й далі жили. З його допомогою вони долають значні труднощі. Робота Фонду Ріната Ахметова має колосальне значення. Особливо сьогодні, коли міжнародні організації йдуть з України, – сказав Пабло Матеу, представник Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців.

У липні 2019 року Фонд Ріната Ахметова почав реалізацію проекту «200 швидких для України», у рамках якого обласні лікарні, станції швидкої допомоги та амбулаторії сільських громад у всій країні отримають сучасні спецавтомобілі, обладнані за останнім словом медичної техніки. Передачу «мобільних реанімацій» лікувальним установам реалізується за особистим рішенням Засновника Фонду Ріната Ахметова й повністю фінансується з його коштів. Раніше ніхто з благодійників не передавав державі таку кількість карет швидкої допомоги.