Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Книга «Донбас і Мирні» зібрала аншлаг на презентації в Брюсселі

31.05.2018

У Брюсселі триває щорічна Конференція Європейського центру фондів, на якій була представлена ​​фотокнига «Донбас і Мирні», видана Фондом Ріната Ахметова. Конференція стала однією з найбільш значущих подій в Європі. У заході взяли участь понад 500 найбільших благодійних організацій. Їхні представники обговорюють і вирішують, як розвивати цей сектор у майбутньому. Розглянути глобальні проблеми пропонується через культуру.

Як заявив Люк Луйтен із Бельгійської федерації благодійних фондів, культура стимулює критичну самосвідомість.

«Культура спонукає нас замислюватися над соціальними питаннями та новими інтелектуальними викликами. Чому ми вибрали тему культури? Тому що вона об'єднує людей», – сказав у своєму виступі, який прозвучав одним із перших, Луйтен.

Україну на Конференції представляє Фонд Ріната Ахметова. На виступі української делегації був аншлаг, адже четвертий рік в центрі Європи триває збройний конфлікт.

«Унікальне видання «Донбас і Мирні» представляє Фонд Ріната Ахметова – масштабна гуманітарна місія в Україні. У фотокнизі 11 історій про долі мирних людей, які постраждали через війну. За чотири роки війни через Фонд пройшли долі більш ніж мільйона людей, які отримали гуманітарну допомогу від Фонду Ріната Ахметова. Це безпрецедентна за масштабом місія. І за цей час у нас накопичилася величезна кількість живих історій. Для нас ті, кому ми допомагаємо, живі люди з непростими, а часом трагічними долями. На відміну від тих, хто не стикається з війною, це просто цифри. Відбувається така дегуманізація, коли у біди, величезної біди, немає обличчя», – сказала в своєму виступі Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Присутні не залишилися байдужими до історії Каті Уманець з Антрацита Луганської області, чий портрет показала під час виступу Наталія Ємченко.

У Катю стріляли в упор на зупинці. Зараз вона в інвалідному візку. Але, як підкреслила Аїда Каллендер із Сараєво, війна не зламала волю цієї тендітної дівчини.

«Історія Каті так схожа на долі її співвітчизників. Якщо говорити про важку гуманітарну ситуацію в Україні, то найкраще сфокусуватися на звичайних громадянах. Якщо ви говорите про політику, про статистику, про дані, числа, це не відкладеться в головах чи серцях. А якщо ви говорите про трагічну ситуацію в одній сім'ї, можна достукатися до кожного, глобально. Від історій, викладених в цій книзі, мурашки по шкірі. Від офіційних цифр – теж», – сказала Аїда Каллендер.

За оцінками ООН, постраждалих від конфлікту на Донбасі – понад чотири мільйони. А сам регіон визнано одним із найбільш замінованих на планеті. На цьому наголосив у своєму виступі Роман Рубченко, директор Фонду Ріната Ахметова.

«Фонд Ріната Ахметова в 2014 році, відразу після початку конфлікту на сході України, моментально перепрофілювався і перекинув всі свої ресурси на допомогу людям. Фонд продовжує керуватися найкращими прикладами в світі та намагається всіляко запозичувати цей досвід і застосовувати його в Україні. Наша головна мета – зупинити гуманітарну катастрофу на Донбасі», – заявив Роман Рубченко.

За його словами, «Донбас і Мирні» більше, ніж книга, це частина культурного явища, не позбавленого головного – надії.

«Насправді, в кожній з цих історій є сонце, є надія», – зазначила Наталія Ємченко.