Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як усиновити дитину з зони бойових дій?, - на питання усиновителів відповідає Людмила Волинець

25.02.2015

"Як усиновити дитину з зони бойових дій?" – таке запитання часто надходить на безкоштовну гарячу лінію для усиновлювачів, що працює у програмі «Сирітству - ні» Фонду Ріната Ахметова. Люди,  які бажають усиновити, взяти під опіку або у прийомну сім’ю дітей із небезпечної території звертаються також і до Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова. 

 

Як розповідають експерти «Сирітству - ні» та порталу www.sirotstvy.net, протягом минулого, 2014 року процедура всиновлення залишалася незмінною, але механізми, які діяли в мирний час, зупинилися в час військовий. Тому багато питань, пов’язаних із всиновленням, дійсно непросто вирішити. За правовою допомогою портал www.sirotstvy.net звернувся до Людмили Волинець. Експертка з захисту прав дітей відповіла на запитання від користувачів порталу.

Широкий міжнародний розголос про збройний конфлікт на Сході України, активні дипломатичні дії України на міжнародній арені обумовлюють зростання  бажання сімей іноземців усиновити в Україні дитину, як вони зазначають, із зони АТО. Зростає кількість звернень і громадян Російської Федерації, які в результаті інформаційної війни, мають викривлену інформацію про дітей і  усиновлення в Україні.

 

·         Чи можуть іноземці всиновити дитину з зони АТО?


Іноземці (в тому числі і громадяни Російської Федерації), як і раніше, можуть усиновити дитину в Україні тільки через звернення до Мінсоцполітики і тільки після проходжння 1 року і 2 місяців від моменту документального засвідчення факту втрати дитиною батьків (тобто дати смерті другого з батьків). Тому, якщо зважати на те, що численні випадки смертей мирного населення в зоні АТО почалися з літа, то й діти можуть бути усиновлені ІНОЗЕМЦЯМИ, не раніше осені 2015 року.
 

·          Если ребенок-сирота есть на портале www.sirotstvy.net и этот ребенок из Донецкой/Луганской обл. и он перевезен в другую область, в какой области его искать на портале?


Місце походження дитини не змінюється зі зміною місця її перебування. Де б дитина не перебувала, направлення на знайомство з нею має видати Служба у справах дітей тієї області, де ця дитина набула статус і знаходиться на первинному обліку.

Тобто, коли йдеться про дітей з Донбасу, евакуйованих з зони бойових дій в інші
області України, потрібно все одно звертатися до Служб у справах дітей Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій. Якщо анкета дитини з регіонального обліку бази дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківскього піклування, вже передана на національний облік, також можна звертатися до Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики (044 278 40 45).
 

·          Можно ли сейчас усыновить/взять под опеку/в ПС/в ДДСТ ребенка из Донецкой/Луганской обл., если мы проживаем в другой области?


Ніяких заборон щодо сімейного влаштування дітей з Луганської та Донецької областей законодавство не має. Усиновлення та влаштування дітей під опіку ніколи не залежало від регіонів проживання дітей і кандидатів в усиновителі, опікуни. Опіка, за законодавством, оформляється або за місцем проживання опікуна або за місцем проживання  підопічного. Усиновлення, за законом, здійснюється судом за місцем проживання дитини, яку всиновлюють.

Разом з тим, Кабінет Міністрів досы не визначив, яка структура виконавчих органів влади виконує обов’язки органу опіки та піклування, на заміну ліквідованим місцевим органам виконавчої влади (вони ж органи опіки та піклування) на територіях непідконтрольних Україні.

Саме через це можуть виникнути проблеми при влаштуванні у сім’ї дітей, які походять з територій, які сьогодні підконтрольні бойовикам.    
 

·         Можно ли сейчас усыновить/взять под опеку/в ПС/в ДДСТ ребенка из Донецкой/Луганской обл., если мы проживаем в этих же областях?


Якщо Ви проживаєте на території, підконтрольній Україні, і Ваші документи  відповідають законодавству, Ви  маєте право усиновити або взяти на виховання дитину. Для цього треба звернутися у Службу у справах дітей за місцем Вашого проживання
 

·         Если мы переселенцы и хотим сейчас начать процесс усыновления/опеки и т.д., можем ли мы сейчас начать это делать, что для этого нужно?


Тимчасово переміщені особи не обмежені в жодних правах. З моменту реєстрації Вас, як тимчасово-переміщених осіб, Вам необхідно зібрати документи, передбачені законодавством, і звернутися з заявою до Служби у справах дітей за місцем реєстрації Вас як переміщених осіб. 

 

·          Мы хотим усыновить ребенка из Донецкой/Луганской обл., у которого погибли родители, как это сделать, как найти ребенка, как оформить документы?


Для того, щоб отримати статус кандидатів в усиновителі Вам треба звернутися до Служби у справах дітей за місцем Вашого проживання. А для зустрічі з дитиною – до  Служби у справах дітей Донецької або Луганської облдержадміністрації. Варто враховувати, що більшість таких дітей виховується під опікою в сім’ях родичів. 
 

·          Мы приемная семья из Донецкой области, уехали сейчас в другую обл., хотим взять еще детей в семью (но ПС уже полностью заполнена детьми), нам надо создавать ДДСТ, в какой области это надо делать, из какой области мы можем взять еще детей в семью?


Близько 7 тисяч сімей опікунів з підопічними дітьми і понад 500 прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, які були створені ліквідованими органами опіки та піклування Донецької та Луганської областей, переселилися  в інші області України. Рішення ліквідованих органів місцевої виконавчої влади щодо, наприклад, призначення опікуна, створення та функціонування опікунських, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу не можуть бути змінені жодним органом виконавчої влади. 

На жаль, Мінсоцполітики до сьогодні не визначився з цим надзвичайно важливим питанням – хто має право змінити рішення зліквідованих окупацією місцевих органів виконавчої влади.

Відповідаючи на запитання, радимо: Вам необхідно звернутися до Служби у справах дітей за місцем реєстрації Вас внутрішньо переміщеними особами, з заявою про бажання створити ДБСТ. У разі прийняття місцевими органами виконавчої влади  позитивного рішення, перевести прийомних дітей в статус вихованців ДБСТ і додатково влаштувати дітей.
 

·         Можем ли мы взять детей из зоны АТО под временную опеку?


Важко відповісти на Ваше запитання, бо українське законодавство не містить поняття «тимчасова опіка». Діти влаштовуються під опіку або до віку повноліття або до настання обставин коли біологічні батьки повертаються до виконання батьківських обов’язків.