Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як стати наставником дитини-сироти?

20.09.2016

Фонд Ріната Ахметова і далі приймає заявки на участь у проекті «Наставництво». Станом на 20 вересня, фахівці проекту взяли й розглянули 156 анкет, а 31 кандидат вже пройшов навчальні тренінги.

Нагадаємо, у 2016 році Фонд Ріната Ахметова в межах програми «Сирітству – ні!» запустив новий проект «Наставництво», спрямований на підготовку вихованців інтернатних закладів до самостійного дорослого життя.

«У дітей-підлітків дуже мало шансів на усиновлення, адже батьки вважають за краще брати в сім’ї малюків. На жаль, інтернатного виховання мало для того, щоб увійти в доросле життя підготовленою, сформованою особистістю. Завдання нашого проекту – знайти для вихованців інтернатів старших наставників, які допоможуть їм у соціалізації та підготовки до дорослого самостійного життя», – пояснює Євгенія Рзаєва, керівник програми «Сирітству – ні!».

Що таке наставництво?

Це допомога дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, у формуванні навичок, необхідних для адаптації до самостійного дорослого життя. Через особисту взаємодію наставники допомагають дітям у навчанні та всебічному розвитку сприяють їхній соціалізації та профорієнтації. Наставник – це старший товариш, друг і порадник.

Як наставник може допомогти дитині?

  1. Наукова допомога. Наставник може допомогти підготувати домашнє завдання, показати, як шукати інформацію в інтернеті й користуватися нею, а також дати нові знання, які розширять кругозір дитини і стануть у нагоді в навчанні.
  2. Соціалізація. Дивно, але багато повсякденних для нас речей, на які ми вже навіть не звертаємо уваги, для дитини з інтернату можуть бути абсолютно незнайомими. Наприклад, діти з інтернатів часом не знають, як заварити чай, звідки береться молоко, і ніколи не бачили сирих яєць! Адже вони ходять на обід до їдальні, де їм подають усе готове. Елементарні речі, яким звичайні діти вчаться протягом усього життя в сім’ях, можуть бути незнайомі для дитини з інтернату.
    Соціалізація також має допомогти дітям навчитися приймати власні рішення, адже інтернат – це система зі своїм режимом і розпорядком дня. В інтернаті за дітей усе вирішує система: коли прокидатися, коли їсти, коли готувати завдання або грати, а коли лягати спати.
  3. Профорієнтація. Вона буде спрямована на дітей, які будуть вступати до ПТУ, технікумів або вишів. Наставник допоможе визначитися з вибором професії, навчального закладу, навчить складати резюме, необхідне під час пошуку роботи.

Які форми наставництва, передбачені проектом?

  • Індивідуальне наставництво. Передбачає взаємодію одного дорослого з однією дитиною.
  • Наставництво в групі. Передбачає взаємодію як дорослого з групою дітей, так і декількох дорослих, які працюють із невеликою групою дітей.

У яких містах реалізовується проект «Наставництво»?

  • Маріуполь (координатор: Лях Маргарита, 098–705–26–86, [email protected])
  • Святогірськ (координатор: Степаніна Катерина, 095–187–42–76, [email protected]).

Як стати наставником?

  1. Заповніть анкету на порталі www.sirotstvy.net.
  2. Відвідайте інформаційну зустріч, а потім пройдіть індивідуальну консультацію й навчання для наставників, на якому кандидата в наставники підготують до взаємодії з майбутнім вихованцем.
  3. Почніть спілкування з конкретною дитиною (за сприяння координаторів проекту «Наставництво»).