Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Історія ДБСТ Басарабів: «Прийомні батьки – це місток між дитиною та її долею»

13.03.2020

До 10-річчя порталу sirotstvy.net фахівці програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» розповідають про сім’ї опікунів, усиновителів і прийомних батьків. Цього разу ми поговорили із сім’єю Басарабів, які три роки беруть участь практично в усіх заходах Фонду, пов’язаних із дітьми та батьками. Андрій і Наталія Басараби сім років є прийомними батьками і два останні – батьками ДБСТ.

На цей момент сім’я виховала 21 дитину (разом із нинішніми сімома дітками). Четверо з них - усиновлені,  ще одну дівчинку повернули в біологічну сім’ю.

Початок історії на https://sirotstvy.net/ua/news/shchaslyvi-istoriyi-simey-21-dytyna-dbst-basarabiv/

ЗАСІБ ВІД ВИГОРЯННЯ

Будинок сімейного типу Басарабів вперше стикнувся з роботою Фонду Ріната Ахметова на тренінгу для усиновителів 2017 року. «Узагалі, такі тренінги, які проводить Фонд, корисні всім, і дуже допомагають наповнитися, якщо з тобою сталося емоційне вигорання, – каже Наталія Басараб. – Відомо, що в стані спустошеності та «опущених рук» ти вже мало чим можеш допомогти своїм дітям. А тренінг мені дає нові сили, новий поштовх, нове спілкування, відкриває очі на щось всередині мене та моїх дітей».

МОСТИК МІЖ ДИТИНОЮ ТА ДОЛЕЮ

Прийомна мама каже, що кожна дитина приносила в їхнє життя щось своє. «Прийомні батьки – це місток між дитиною та її майбутньою долею, – впевнена Наталія. – А наші діти дарували та дарують нам багато любові, і ми відповідаємо їм тим самим. Я кайфую від того, що я – мама ДБСТ. Хоча прийомною мамою бути непросто. Я повинна їх виховувати, вчити, десь ламати старі стереотипи, щоб показати нову дорогу. Ви не повірите, але величезний ресурс мені дають відгуки про те, як мої діти поводяться в соціумі. Не завжди позитивний результат виходить так швидко, як хотілося б. Але діти навчили мене радіти найменшим успіхам. Коли дитина посміхається, говорить: «Добрий день! Мамо, я сьогодні сама зробила ось те», я вже відчуваю прилив радості та щастя. Отже, один маленький крок у бік її кращого життя вже зроблено».

«ВИ – ОБРАНІ!»

У будинку сімейного типу Наталії та Андрія Басарабів обожнюють готувати. «Ми щодня щось печемо, – розповідає мама. – Я дуже люблю радувати дітей смаколиками. Діти допомагають мені в усьому: готувати, прибирати, мити посуд. Вони в нас уже дуже самостійні. Завжди кажу їм: «Ви – обрані! Вам пощастило, у вас у житті дві сім’ї, біологічна та прийомна. Можливо, спочатку дорослі не дуже добре чинили. Але ми не можемо їх судити, це їхнє життя. У нашій родині ми живемо за нашими правилами – смачно, весело та цікаво».

СПРАВЖНІ МАНДРІВНИКИ

У кожної дитини в цій родині завжди напоготові рюкзак для подорожей, і вони вміють складати в них тільки найнеобхідніше. Сім’я побувала не лише в різних куточках України, але також відвідала Польщу, Німеччину та Данію. «Екскурсоводи просто дивувалися, як наші семеро (молодшій 3,5 рочки!) прекрасно поводилися, що не вередували, були активні та слухняні всю дорогу, – діляться прийомні батьки. – Ви не уявляєте, який це для нас був комплімент! А діти від подорожей у повному захваті. Адже раніше вони навіть за межі рідного міста не виїжджали».

СІМЕЙНІ ТРАДИЦІЇ

Тут усі – одна сім’я. Навіть батьків Наталії та Андрія Басарабів прийомні діти вважають своїми бабусями та дідусями. Люблять їздити до них у гості та разом готувати щось смачне. Коли приходить момент узяти нову дитину, батьки збирають усю дітвору на сімейну раду й обговорюють. «Дуже важливо постійно спілкуватися з дітьми, щоб вони активно брали участь у житті всієї родини, – каже Наталія. – Обов’язково намагаємося щотижня з кожним підбивати підсумки тижня – які були досягнення, які поразки, аналізуємо. Так, в успішності в школі ми відстаємо, але не впадаємо у відчай. Головне, щоб наші дітки знайшли свою дорогу та змогли гідно влаштуватися в цьому житті».