Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Інфографіка. Як допомогти дитині адаптуватися після переїзду?

18.11.2016

Психологи Гуманітарного штабу підготували інфографіку з корисними порадами для батьків. Це прості, але ефективні правила поведінки для сімей, які змушені були покинути свої домівки на сході України й переїхати на безпечну територію. Як допомогти адаптуватися дитині на новому місці?

Відтворіть на новому місці атмосферу, схожу на домашню. Діти дуже прив’язуються до своїх іграшок, книг, плакатів, магнітиків. У подібних дрібницях для дитини міститься цілий світ.

Шукайте нових друзів. Багато дітей активно підтримують зв’язок зі старими друзями через соціальні мережі або телефон. Важливо, щоб дитина не йшла у віртуальний світ повністю. Необхідно налагодити реальне спілкування.

Забезпечте звичний ритм життя. Це стосується розпорядку дня, харчування, сну. Дотримуйтесь традицій і ритуалів, які заведені у вашій родині. Якщо вдома ви завжди вечеряли разом, проводили вихідні всією сім’єю, то продовжуйте це робити й після переїзду.

Разом із дитиною виберіть цікаві заняття. Це може бути спортивна секція або гурток, який дитина відвідувала вдома, або зовсім нове заняття. Організуйте цікаву екскурсію або похід у театр. У неформальній атмосфері діти легше йдуть на контакт, зав’язуються приятельські стосунки.

Не висувайте до дитини завищених вимог. Після переїзду успішність може знизитися, поведінка погіршитися. Приділіть дитині і її проблемам більше уваги. Якщо дитина зазнає труднощів у навчанні, зверніться по допомогу до шкільного психолога. Спеціаліст визначить, з чим пов’язані труднощі, і допоможе їх подолати.

Оточіть увагою й турботою. Важливо, щоб дитина ділилася з вами почуттями й переживаннями. Дім має стати для неї безпечним місцем. Дайте дитині зрозуміти, що ви завжди готові прийти на допомогу. Любіть і приймайте її такою, якою вона є.

Не відкладайте візит до психолога, якщо в дитини з часом не проходять розлади сну, глибокі напади депресії, агресія.