Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Її фото з врятованими собаками облетіло світ: волонтерка Настя Тиха поділилася своєю історією з Музеєм «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

06.08.2022

Фото, на якому дівчина в дублянці веде собак-інвалідів з Ірпеня до Києва, облетіло весь світ. Роботу американського фотографа Крістофера Окіконе опублікували у Wall Street Journal. Кадр став вірусним і у соцмережах. На знімку — 20-річна волонтерка Настя Тиха. Разом із чоловіком Артуром вони вивели й вивезли тоді 24 тварини. Після цього майже місяць рятували тварин в Ірпені, Бучі та Бородянці, ризикуючи життям.

«Ми евакуювалися з Ірпеня з усім нашим притулком. На цій фотографії я стою з 19 собаками. Вони розтягують мене в різні боки, бо фотограф не дає мені пройти. А гордо піднята голова — це я з ним сварюся, кажу: „Дай пройти“», — згадує Настя.

У Насті та Артура є мініпритулок, перетримка для хворих тварин із психічними особливостями та фізичними вадами. Евакуювали всіх. Допомогла волонтерка, з якою вони довго працювали: знайшла, де усім зупинитися та організувала машину. На шляху з міста підтримували інші люди: хтось тягнув візок із супермаркету з котами, хтось вів собак. Щоби дістатися транспорту, вони йшли пішки майже три години.

Потім Настя та Артур неодноразово поверталися, щоби рятувати тварин. За день до звільнення Ірпеня потрапили під мінометний обстріл — на щастя, залишилися живі. Наразі подружжя забирає собак із гарячих точок: Харкова, Миколаєва, є тварини з Маріуполя. Багатьох вдається влаштувати: якщо у перший місяць війни люди панікували та викидали тварин, наразі, навпаки, охоче беруть з притулків.

Той самий знімок, зроблений на шляху через зруйнований міст, зіграв важливу роль у долях собак з фото.

«Ця фотографія допомогла тваринам, їх почали розбирати. Усі вони тепер мешкають за кордоном. Собаки жили весь цей час в Україні й нікому не були потрібні. Завдяки фото їх помітили, і вони поїхали в родини», — ділиться Настя. Дивіться та слухайте її історію за посиланням bit.ly/3Jw40nc

Свою історію Настя Тиха довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова — це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 30 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:
— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом @civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001.