Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Хочу, щоб закінчилася війна»: історія 6-річної Вероніки зі зруйнованого будинку у Дніпрі у Музеї «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

31.05.2024

Вероніка боїться вікон. Де би вона не була, — одразу ховається від них. Це не дивно, адже одного дня в її дім прилетіла російська ракета і вікна повилітали. Історія 6-річної дівчинки та її мами Тетяни із Дніпра увійшла до Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Родина жила у п'ятиповерхівці поблизу вокзалу. Того квітневого дня вони не встигли спуститися у сховище. Російська ракета влучила поруч. Їх врятували дві стіни. Про пережите мама з донькою розповіли Олексію Суханову, актору, ведучому та амбасадору Музею.

«Я дочку притиснула до себе. Потім на руках виносила дитину. Навколо все падало, летіло, горіло. Навпроти під'їзду один шматок ракети був, інший — у сусідів на балконі. На деревах шматки залізяччя», — пригадує Тетяна.

Того дня під час обстрілу Дніпропетровщини загинуло 8 людей, у тому числі й діти. Родину врятувало диво. А Вероніка з того дня стала дуже боятися, що знову впаде вікно і почнеться пожежа.

«Мама плакала. Я у мами на ручках була, сиділа тихо, мені не зрозуміло було, що відбувається. Усі ховалися», — розповідає дівчинка.

Своє найбільше бажання вона загадала у день народження. І звідтоді повторює із дитячим запалом і щирою впевненістю, що все складеться саме так:

«Щоб закінчилася війна хочу!», — говорить дівчинка.

Історія Вероніки та її мами тут: https://bit.ly/3VoHenV

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова збирає історії мирних мешканців України про війну від першої особи. Його архів містить вже понад 100 тисяч історій. Розкажіть свою на порталі Музею https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001.