Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Херсонський обласний тубдиспансер отримав сучасне діагностичне обладнання

07.03.2013

 

У цьому році на Херсонщині почнуть використовувати інноваційні молекулярно-генетичні методи діагностики туберкульозу.

В рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що реалізується фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», відбулася передача нового сучасного діагностичного обладнання Херсонському обласному протитуберкульозному диспансеру, яке дозволяє скоротити час діагностики туберкульозу з 2-3 місяців до 2 годин. Вартість лабораторної діагностичної системи GeneXpert складає 138 тис. грн.

GeneXpert – це автоматизована система для експрес-діагностики туберкульозу, в тому числі форм, стійких до основних медичних препаратів. Застосування GeneXpert дозволяє вже в день здачі мокротиння поставити людині точний діагноз і, відповідно, вчасно почати лікування, повідомив регіональний координатор по АКСМ БФ Ріната Ахметова «Розвиток України», головний лікар Херсонського обласного центру здоров'я та спортивної медицини Юрій Ромаскевич. До того ж, при роботі з медобладнанням GeneXpert контакт лаборантів з мокротинням хворого практично відсутній, що забезпечує надійний захист медичних працівників від зараження туберкульозом.

 

Епідемія туберкульозу зареєстрована в Україні з 1995 року, а захворюваність на туберкульоз в Херсонській області перейшла епідемічний поріг ще в 1992 році.