Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Харків отримав від Фонду Ріната Ахметова сучасні апарати ШВЛ виробництва Франції

17.06.2020

16 червня Фонд Ріната Ахметова і ФК «Шахтар» вручили два апарати штучної вентиляції легенів Monnal T75 виробництва Air Liquide Medical Systems SA (Франція) медикам Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні. На час пандемії ця медустанова отримала статус опорної лікарні для боротьби з коронавірусом.

– Фонд Ріната Ахметова закупив для державних лікарень 200 апаратів ШВЛ. 32 апарати доставили в Україну на початку червня, це найбільша партія такого обладнання, ввезеного в країну з початку карантину. Це реанімаційне обладнання високого класу, що буде актуальним навіть через багато років і необхідним для надання допомоги важким хворим, для порятунку життя людей по всій Україні. Фонд Ріната Ахметова в координації з обласними штабами протидії коронавірусу розподілив апарати ШВЛ між державними опорними лікарнями шести областей. Харківська інфекційна потрапила в цей список, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Харків – особливий регіон для Ріната Ахметова. Коли на Донбас прийшла біда, саме тут знайшов свій новий дім ФК «Шахтар». Тому в церемонії вручення обладнання взяв участь футболіст «гірників» Анатолій Трубін.

– У Харкові «Шахтар» завойовує трофеї, і ми відчуваємо підтримку вболівальників під час матчів. Дуже вдячні їм за це. Я радий, що завдяки Рінату Ахметову ми можемо наразі усією командою зробити добру справу для міста. Упевнений, ці та десятки інших переданих Фондом Ріната Ахметова по всій Україні апаратів зможуть врятувати чимало життів. Головне, щоб усі наші вболівальники зараз і надалі серйозно ставилися до карантину і дбали про своїх близьких. Футбол з уболівальниками скоро повернеться в місто, і ми будемо раді бачити всіх на наших іграх у Харкові, – сказав Анатолій Трубін.

Голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер подякував Фонду Ріната Ахметова і ФК «Шахтар» за допомогу та розповів про поточну ситуацію з коронавірусом у регіоні:

– Те, що роблять бізнесмени, Фонд Ріната Ахметова і футболісти, дуже важливо для нас. Ми розуміємо, що без підтримки цих активних людей наша медицина, напевно, не витримала б. Тому я вдячний за допомогу. Вона на 100% своєчасна, оскільки інфекційна лікарня заповнена, і в реанімації досі перебуває досить багато людей.

Директор зі стратегії та комунікацій ФК «Шахтар» Юрій Свиридов своєю чергою відзначив подвиг медиків, залучених до боротьби з епідемією:

– Від імені Засновника Фонду Ріната Ахметова, Президента ФК «Шахтар» хочу подякувати лікарям, які зробили і продовжують робити неймовірне. Коли весь світ пішов на карантин, ви сміливо рушили назустріч небезпеці. Понаднормова робота, цілодобове занепокоєння, професійні виклики та постійний спецзахист, у якому важко працювати і просто дихати. Ви, як щит, зустріли новий вірус. Щира подяка за хоробрість у боротьбі з коронавірусом.

Директор лікарні Павло Нартов розповів, що передані Фондом апарати ШВЛ – сучасні й відповідатимуть усім вимогам медиків у боротьбі з коронавірусом:

– Апарати ШВЛ нам дуже потрібні. Зараз у нас 162 хворих із підтвердженим коронавірусом.

Медики також отримали від Фонду Ріната Ахметова в подарунок сертифікати на комплект медичного спецодягу. Лікарі зможуть за QR-кодом вибрати необхідні розміри – й одяг буде зшито для них за спецзамовленням.

Раніше Фонд Ріната Ахметова і ФК «Шахтар» передали 20 000 експрес-тестів для виявлення COVID-19 Харківській області.

Загалом державним установам охорони здоров’я буде передано 200 одиниць найсучасніших моделей цієї техніки.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти в порятунку життя людей. Він реалізується за програмою «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Докладніше про те, як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні боротися з коронавірусом, читайте в нашому спеціальному матеріалі.