Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Гумштаб нам дає надію», – жителі Донбасу

02.03.2017

На тимчасово непідконтрольній території Донбасу озброєні люди заблокували розподільчий центр на «Донбас Арені» й пункти видавання Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Сотні тисяч людей похилого віку, інвалідів, молодих мам залишилися без гуманітарної допомоги.

«Перешкоджання роботі Гуманітарного штабу – це загроза життю для мирних жителів Донбасу, які стали заручниками збройного конфлікту і в XXI столітті в центрі Європи опинилися на межі виживання. Для багатьох із них продуктові набори Гуманітарного штабу – одне із головних, а іноді єдине джерело існування. Допомога Штабу Ріната Ахметова є найбільшою в регіоні й за два з половиною роки врятувала життя понад мільйона людей», – заявили в Гумштабі.

Штаб було позбавлено доступу до приміщень, інвентарю та гуманітарної допомоги. «Блокування гуманітарної допомоги суперечить нормам міжнародного права й може призвести до гуманітарної катастрофи, масштаби якої будуть безпрецедентними», – додали в Гумштабі.

Самі донеччани, які не змогли отримати набори виживання, кажуть, що для них допомога від Гумштабу – це впевненість у завтрашньому дні. «Як соломинка, яка дає надію, що ми виживемо і зможемо вибратися з нашого тяжкого становища, – каже пенсіонерка з Донецька Валентина Величко. – Мій син, онук і невістка із самого початку бойових дій поїхали до Маріуполя. Я ж відмовилася переїжджати, у мене в Донецьку чоловік похований, тут усе моє життя минуло, та й на кого я дім покину? Син особливо не може допомогти – їм би самим вижити в чужому місті. Знаєте, яка я була щаслива, коли почала отримувати продукти від Гумштабу? У наборі є всі продукти, які я й так купувала зі своєї невеликої пенсії».

Не тільки люди похилого віку виживають завдяки допомозі Гуманітарного штабу. Продукти з наборів виживання допомагають і молодим батькам. «Як би я змогла виховувати дитину на свою мізерну зарплату музичного працівника в дитсадку? Я підрахувала, що економлю мало не половину зарплати, отримуючи в наборі Гумштабу і соняшникову олію, і цукор, і борошно, і крупи. Для нас це шанс харчуватися нормально, на зекономлені гроші я можу купити дитині фрукти, – зізнається донеччанка Олена Гасенко. – Не отримавши вчасно свій продуктовий набір, я була розгублена: таке за два з половиною роки сталося вперше».

На цей момент Гуманітарний штаб Ріната Ахметова продовжує свою роботу на підконтрольній Україні території Донбасу та в «сірій зоні». «Ми готові відновити роботу на непідконтрольній території, щойно розподільчий центр і пункти видавання будуть розблоковані», – зазначили в Гумштабі.

Нагадаємо, за час своєї роботи Гумштаб видав понад 11,6 млн продуктових наборів виживання з обох боків лінії зіткнення на Донбасі.

Джерело: щоденна газета «Сегодня», 02.03.2017