Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний штаб заявляє про проблему доставляння медикаментів у зону АТО

06.10.2015

Про сформовану на сьогодні ситуацію з медикаментами та проблеми з їх доставлянням на не підконтрольні Україні території Донбасу під час брифінгу в ІА «Українські новини» розповіла координатор Штабу Ріната Ахметова Римма Філь.

«Гуманітарний штаб неодноразово вже говорив про те, що найгострішою проблемою в зоні АТО залишається брак медикаментів, зокрема, кардіологічних препаратів і ліків, необхідних для життєдіяльності, — інсулінів, протисудомних і протиастматичних препаратів, — сказала Римма Філь. — Уявіть ситуацію, коли в сім’ї переселенців або сім’ї, що мешкає на непідконтрольній території Донбасу, є дитина з важким захворюванням — цукровий діабет, бронхіальна астма або ДЦП. А грошей у них немає або немає в аптеках самих ліків. Наприклад, ось уже рік у Донецьку відсутні імпортні інсуліни високого очищення. А дітям можна давати тільки ці види інсулінів, причому тільки ті препарати, до яких дитина вже звикла. Міняти їх не можна, оскільки це загрожує летальним результатом. Що робити?».

Раніше такі проблеми брала на себе держава, безплатно роздаючи складні лікарські препарати певним категоріям дітей. Цього року таких програм у Донбасі немає, причому з обох боків лінії зіткнення. Тому на гарячу лінію Штабу Ахметова надходить величезна кількість дзвінків від батьків із проханням допомогти.

За словами Римми Філь, Гуманітарний штаб навесні і влітку 2015 року допомагав дітям, хворим на цукровий діабет, видаючи інсулін. Потім правила ускладнилися, ввозити препарат припинили. І на сьогодні ситуація склалася критична.

Керуючись у своїй роботі виключно чіткими і зрозумілими принципами та процедурами, дотримуючись усіх законів і законодавчих актів України, Штаб вже кілька місяців намагається розібратися в тому, які саме документи, ліцензії та дозволи повинні мати гуманітарні місії для забезпечення ліками хворих людей у зоні АТО. Для цього Гуманітарний штаб надсилав запити в антитерористичний центр СБУ, МОЗ, Мінсоцполітики, Держслужбу з лікарських препаратів.

«Через юридичні хитросплетення торік діяльність усіх внутрішніх гуманітарних компаній підвели під норми іноземних. Тепер ця процедура створює нездоланні перешкоди у вигляді постачання медикаментів», — запевняє координатор Штабу.

Адже якщо міжнародні гуманітарні місії імпортують ліки, то Штаб Ахметова — українська благодійна організація, яка працює за українськими законами, закуповує ліки в Україні й не імпортує їх.

«Ми можемо роздавати ліки, ми готові це робити. Але ті відписки, які ми отримували, насамперед, від МОЗ, не дають відповідь на наше просте запитання: чи ліцензується на сьогодні діяльність зі зберігання та роздавання гуманітарної допомоги у вигляді медикаментів? Доки в нас немає чіткої відповіді, ми не можемо завезти препарати на не підконтрольні Україні території», — вважає Римма Філь.

Але неможливо чекати й бачити, як страждають важкохворі діти. Тому із 6 жовтня в межах напряму «Адресна допомога» стартує нова програма Гуманітарного штабу «Ліки дітям». Ця програма Штабу передбачає системне видавання інсуліну, протисудомних і протиастматичних препаратів усім дітям до 18 років, які проживають на не підконтрольних Україні територіях Донбасу, а також дітям сімей-переселенців, які виїхали на мирні території України.