Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Гуманітарний штаб першим надав допомогу»

15.07.2017

До 12-річчя Фонду Ріната Ахметова ми публікуємо історії, присвячені діяльності Фонду й нашим масштабним програмам і проектам – Гуманітарний штаб, «Сирітству – ні!», «Адресна допомога», «Рак виліковний», «Динамічний музей», «Зупинимо туберкульоз в Україні» та багатьом іншим. Це історії дітей і дорослих, які опинилися в складній ситуації й отримали підтримку Фонду, що допомогла їм витримати й подолати випробування.

«Адресна допомога» – масштабна програм Фонду. У мирний час була надана допомога приблизно 20 тисячам осіб. З моменту створення Гуманітарного штабу ще приблизно 50 тисяч осіб отримали допомогу Фонду Ріната Ахметова

Два з половиною роки тому на Донбасі сталася трагедія, яка потрясла весь світ. 24 січня було обстріляно місто Маріуполь. Під удар потрапив мікрорайон Східний. У результаті розривів снарядів загинула 31 людина, ще 118 дістали поранення. Сотні зруйнованих будівель і життів людей. За рішенням Ріната Ахметова, Гуманітарний штаб узяв під повний супровід 80 постраждалих, що опинилися в лікарні, з них 9 дітей віком від 3 до 15 років – тих, хто потребував допомоги найбільше.

Серед постраждалих була і трирічна Мілана Абдурашитова. Під час обстрілу, мама закрила собою дочку. Молода жінка пожертвувала собою і врятувала дитині життя, але повністю вберегти Мілану не вдалося. Дівчинка дістала поранення й лікарям довелося ампутувати їй ніжку.

«Коли сталася біда, першим, хто надав допомогу, був Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Нам надали всі необхідні ліки для операції й лікування, дитяче харчування», – розповіла бабуся Мілани, Ольга Абдурашитова.

Дитині довелося жити заново – без ніжки й мами. У межах проекту «Реабілітація поранених дітей» Гуманітарного штабу з дівчинкою займалися лікарі і психологи, які допомагали їй впоратися з пережитим жахом.

«Курс реабілітації допоміг онуці звикнути до протезу і стабілізувати психологічний стан. Я дуже вдячна Рінату Ахметову і працівникам Штабу за увагу й надану допомогу», – каже Ольга Абдурашитова, бабуся Мілани.

Зараз Мілані 5 років, і попри те, що трапилося, вона – дуже активна дитина. Малятко любить бігати. На перший погляд складно зрозуміти, що в неї протез замість ніжки. З моменту трагедії вона щороку проходить курс відновлення в санаторії в межах проекту Штабу «Реабілітація поранених дітей».

«На жаль, зростає кількість дітей, які дістали травми в результаті бойових дій на Донбасі – від осколкових поранень до втрати кінцівок. Для фізичного та психологічного відновлення з ними мають працювати психологи й лікарі. Адже чим раніше діти пройдуть реабілітацію, тим вищі їхні шанси на повне відновлення, декому із них потрібен тривалий курс лікування. За час реалізації проекту «Реабілітація поранених дітей», кваліфіковану медичну і психологічну допомогу отримали 68 потерпілих дітей», – розповів Ігор Хаджинов, керівник напряму «Адресна допомога» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.